7 gedachten over “Zoekplaatje 86

  1. Wie zegt dit iets?

    Nieuwe tol ingesteld bij Lemelerberg

    Als datum staat er bij: 17 april 1950

    bron: http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/start/2/tstart/0/q/zoekterm/Lemelerberg
    [img]http://images.memorix.nl/naa/thumb/500×500/ced08363-ba7f-4d13-ad31-363955f93776.jpg[/img]
     
    Redactie OudOmmen.nl:
    Bedankt voor de link naar deze interessante foto Geert !!
    Wij hebben de begeleidende tekst uit het archief opgegraven en er een nieuwe aflevering “Wetenswaardigheden uit het archief” van gemaakt met als onderwerp “Tol op de autoweg naar de Lemelerberg“.

    Like

  2. Er zijn meer ansichtkaaren van de ‘autoweg’ (toen nog een zandweg) over de Lemelerberg en dat doet de vraag rijzen of dat toen al de huidige Kerkweg was. De kaarten van WatWasWaar (1954) en historiekaart.nl (idem) doen vermoeden dat men toen nog de bijna rechte zandweg ten noorden van de Leeuw volgde en nog niet de huidige geasfalteerde Kerkweg onder langs het restaurant De Lemelerberg volgde. Wie kan een ansichtkaart vinden die een en ander verduidelijkt? Dank!

    Like

  3. Dag Geert,
    Het klopt inderdaad, de Autoweg is wat anders dan de Kerkweg.
    Als je op Google vanaf de Dalmsholterdijk naar de Lemelerberg rijdt kom je aan de Oude Raalterweg, als je dan rechtdoor zou rijden zat je op de Autoweg.
    Op dat punt heb je ook streetview, en daar zie je een gele auto staan.
    Op Google kun je de Autoweg goed zien waar die aan Lemeler zijde weer aansluit op de Kerkweg.

    Like

  4. hallo driekus
    het verhaal wat je verteld over de autoweg klopt niet.
    de weg die jij bedoeld was vroeger de verbindigsweg tussen dalmsholte en lemele
    en werd hoofdzakelijk door bewoners van dalmsholte bebruikt voor kerkgang
    naar lemele en werd ook bij begrafenissen gebruikt voor mensen die in lemele
    werden begraven.
    de huidige weg was de wilhelminalaan enwerd niet als weg gebruikt naar lemele
    de autoweg waar over word gesproken en de foto met de slagboon is genomen vanaf
    de kant van lemele. en op die plek woont nu de familie dijk of van dijk.
    vroeger woonde daar fam schrijver
    .als je vanuit lemele richting ommen gaat eindje voorbij stoevelaar kun je de lemelerberg op
    die weg loopt achter bargwillem langs en komt uit achter hotel lemelerberg van
    de vijftiger jaren .
    men ging daar een tijdje wandelen of wat drinken net als nu en men ging weer
    terug naar beneden ongeveer waar nu de weg ook is en kwamen uit bij de kerk in
    lemele. de mensen reden als het ware een rondje .
    ik kan mij het nog heel goed herrineren want we gingen daar zondagssmiddags
    heelvaak naar toe

    Like

  5. Nu komen er toch een aantal heel interessante verhaallijnen samen:
    . In 2009 hadden twee jonge beeldende kunstenaressen een project op de Lemelerberg met onder meer op de kruising van (vermoedelijk) de Wilhelminalaan en de ’s Jacobweg een serie dunne metalen bogen zoals je die wel op een huifkar ziet. Daarbij was op een bordje met tape deze tekst aangebracht:
    “Deze installatie verbeeldt de oude dodenweg die van de kerk / heilige plek naar de begraafplaats liep. Tijdens de tocht naar de begraafplaats was het noodzaak op het pad te blijven, daarbuiten bevonden zich immers schimmen van ‘de andere wereld’!”
    . Onder deze bogen die het beeld van een tunnel opriepen lagen zwarte rozen verspreid; prachtige plaatjes!
    . Mijn fascinatie met de dood en die ‘andere wereld’ werd toen en daar verlevendigd door de toevalligheid dat op deze kruising van betekenisvolle ‘wegen’ ook naar Jacob werd verwezen, want met die andere Jacobus van Santiago de Compostela ben ik toevallig ook al bijna m’n halve leven bezig.
    . Bedoelde Wilhelminalaan (en ik hoop dat het dezelfde is) is dus ook een echte dodenweg in het leven en sterven van de mensen van Dalmsholte en Lemele.
    . Het verhaal van Sint-Jacobus gaat (voor wie het wil weten) eigenlijk niet zozeer over Santiago [= Sint-Jacob] de Compostela, maar meer over Kaap Finisterre [einde van de wereld], waar de zon ondergaat en een ieder zijn of haar symbolische tocht naar het eigen einde in lichaam en geest kan voorbereiden. Heel vroeger durfde men niet verder westwaarts te gaan omdat men vreesde van de wereld af te zullen vallen; dat was een tabu. Het was het genie van Columbus om het toch te proberen.
    . Was het toeval dat deze jongedames deze plek hadden uitgekozen, of is het een van de vele mysteries op en rond de berg?
    . Wie kan op het forum de al aanwezige foto’s van de autoweg(en) op de berg aanwijzen?

    Like

  6. Die andere wereld…
    . Ter aanvulling op de voorgaande reactie nummer 5 hierboven over onder meer ‘die andere wereld’ zie de tekst en foto’s van de manifestatie Origin/Oorsprong in 2009 op http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com/2011/05/park-1813-op-de-lemelerberg.html (onderaan).
    . Op het bordje bij de bogen op de kruising van Wilhelminalaan (?) en ’s Jabobweg stond toen:
    – Zonder titel
    Deze installatie verbeeldt de oude dodenweg die van de kerk / heilige plek naar de begraafplaats liep. Tijdens de tocht naar de begraafplaats was het noodzaak op het pad te blijven, daarbuiten bevonden zich immers schimmen van ‘de andere wereld’!

    . Meer over Jacomijn Schellevis en Micki Skudlarczyk en hun werk staat op:
    http://www.origin-oorsprong.com/2009/09/uitnodiging-voor-de-eerste-presentatie.html
    http://www.origin-oorsprong.com/2009/09/final-work-at-lanschap-overijssel.html

    http://hungryeyeball.com/2010/09/still

    Like

  7. vervolg Origin-Oorsprong
    -Het duurde even voor ik deze site vond, maar dat was –gelet op link in de titel- ook niet onlogisch. Hulde voor het Landschap dat het ook dit thema aan de orde stelde: de dood en het hiernamaals van de voor-christelijke periode in Overijssel

    / http://www.landschapoverijssel.nl/homepagina-verborgen-paginas-/origin-oorsprong.html – Homepagina verborgen pagina’s >

    . Origin-Oorsprong
    Op 1 september [2009 –gb] gaat het kunstproject Origin-Oorsprong van start. Beeldend kunstenaars Jacomijn Schellevis (NL) en Mickey Skudlarczyk (USA) gaan gedurende drie maanden tijdelijke, locatiegebonden installaties en performance realiseren in de natuurgebieden van Landschap Overijssel. Centraal thema: de dood en het hiernamaals van de voor-christelijke periode in Overijssel.
    . Lemelerberg
    Op 31 oktober en 1 november presenteren kunstenaars Jacomijn Schellevis en Micki Skudlarczyk hun werk op verschillende locaties op de Lemelerberg!
    . Resultaat
    Eind september zullen de eerste kunstwerken te zien zijn in het Dal van de Mosbeek in het noordoosten van Twente. Ook op de Lemelerberg/Archemerberg en landgoed De Horte (tussen Zwolle en Dalfsen) wordt werk gerealiseerd. Mensen uit de omgeving worden [werden] van harte uitgenodigd om op het werk te reageren.
    . Blog
    Op de blog http://www.origin-oorsprong.com is meer informatie te vinden over het project. Hier houden de kunstenaars hun proces bij en zijn o.a. de data en locaties voor de presentaties te vinden.
    . Ondersteuning
    Het project wordt financieel ondersteunt door de Provincie Overijssel, Yarden uitvaartzorg, The Oregon Art Commission (USA) en J. Douglas Macy. Landscape Architecture (USA). Tevens wordt dit project ondersteunt door Landschap Overijssel, Cultuurwerkplaats R10, Bibliotheek Zwolle, Kunstuitleen Zwolle, Kunst & Cultuur Overijssel en Historisch Centrum Overijssel.

    foto: http://2.bp.blogspot.com/_F3LzFmT3NeM/TJjqEmMlX1I/AAAAAAAAADQ/Y3-qiPuJUoI/s1600/28.JPG

    [img]http://2.bp.blogspot.com/_F3LzFmT3NeM/TJjqEmMlX1I/AAAAAAAAADQ/Y3-qiPuJUoI/s300/28.JPG[/img]

    Like

Plaats een reactie