1 juli 2009

Wonen op landgoed Stekkenkamp

Categorie: Algemeen.    6.176 keer gelezen.

Ommen – Het bezitten van een landgoed lijkt romantisch, maar betekent in werkelijkheid keihard werken. Om alles in stand te houden is een lieve duit nodig. Als het landgoed zelf niet veel oplevert, moeten de eigenaren daar creatief mee omgaan.

ON0907010005b(1000).jpgFoto: Erna Ekkelkamp
De familie Bruins en hun makelaar voor de monumentale boerderij, die binnenkort zal veranderen in twee nostalgische koopwoningen.

Vroeger waren de jacht, de pacht en het bos de economische pijlers van Landgoed Stekkenkamp. Sinds het landgoed grotendeels beschermd natuurgebied is, importhout goedkoper dan het oer-Hollands product en de laatste pachter de huur opzegde, moesten Jan en Leida Bruins andere wegen gaan bewandelen. Er werd een landgoedversterkingsplan gemaakt, waarin de nadruk werd gelegd op zorg, wonen en recreatie. “We beseften dat we iets moesten doen met de gebouwen”, vertelt Leida Bruins. “Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. De panden op de camping worden gehuurd door de Saxenburgh Groep en Stichting Vechtgenoten en naast een van de boerderijen is een camper-plek.”

Het eerstvolgende project betreft één van de monumentale boerderijen op het landgoed. Dit rijksmonument uit 1880 is nu nog vrijwel geheel authentiek, maar wordt verbouwd tot een luxe twee-onder-een-kap-woning. Het voorhuis, met authentieke schouw met antieke tegeltjes, originele beddesteden en hoge balkenplafonds blijft nagenoeg hetzelfde, maar wordt aangepast aan de gemakken van de moderne tijd. Het tweede huis wordt gebouwd op de voormalige deel. “Aan de Beerzerwegzijde blijft de boerderij dezelfde uitstraling behouden als vanouds, maar aan de zuidkant komt een moderne uitbouw met koperen dak en glazen wand van grond tot plafond en vormt daarmee een eigentijdse versie van een mooie woonkeuken”, vertelt verkopend makelaar Albrecht Dijkstra enthousiast. “De verbouwing moet nog plaatsvinden, dus hoe eerder men instapt, des te meer inspraak men heeft in het ontwerp. Dit is een schitterende kans om op steenworp afstand van het centrum van Ommen majestueus te wonen op een landgoed.” De woningen worden uitgegeven op erfpacht, dat betekent dat de toekomstige kopers eigenaar worden van het huis, maar de grond blijft behoren tot het landgoed. Info www.sallandsgoed.nl.

Bron: Ommer Nieuws – 1 juli 2009 – Erna Ekkelkamp    (Redactie OudOmmen: zie ook pagina “De Stekkenkamp“)

6 Reacties »

• • •

6 reacties »