1 juli 2009
Ommen – Het bezitten van een landgoed lijkt romantisch, maar betekent in werkelijkheid keihard werken. Om alles in stand te houden is een lieve duit nodig. Als het landgoed zelf niet veel oplevert, moeten de eigenaren daar creatief mee omgaan.
Foto: Erna Ekkelkamp
De familie Bruins en hun makelaar voor de monumentale boerderij, die binnenkort zal veranderen in twee nostalgische koopwoningen.
Vroeger waren de jacht, de pacht en het bos de economische pijlers van Landgoed Stekkenkamp. Sinds het landgoed grotendeels beschermd natuurgebied is, importhout goedkoper dan het oer-Hollands product en de laatste pachter de huur opzegde, moesten Jan en Leida Bruins andere wegen gaan bewandelen. Er werd een landgoedversterkingsplan gemaakt, waarin de nadruk werd gelegd op zorg, wonen en recreatie. “We beseften dat we iets moesten doen met de gebouwen”, vertelt Leida Bruins. “Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. De panden op de camping worden gehuurd door de Saxenburgh Groep en Stichting Vechtgenoten en naast een van de boerderijen is een camper-plek.”
Het eerstvolgende project betreft één van de monumentale boerderijen op het landgoed. Dit rijksmonument uit 1880 is nu nog vrijwel geheel authentiek, maar wordt verbouwd tot een luxe twee-onder-een-kap-woning. Het voorhuis, met authentieke schouw met antieke tegeltjes, originele beddesteden en hoge balkenplafonds blijft nagenoeg hetzelfde, maar wordt aangepast aan de gemakken van de moderne tijd. Het tweede huis wordt gebouwd op de voormalige deel. “Aan de Beerzerwegzijde blijft de boerderij dezelfde uitstraling behouden als vanouds, maar aan de zuidkant komt een moderne uitbouw met koperen dak en glazen wand van grond tot plafond en vormt daarmee een eigentijdse versie van een mooie woonkeuken”, vertelt verkopend makelaar Albrecht Dijkstra enthousiast. “De verbouwing moet nog plaatsvinden, dus hoe eerder men instapt, des te meer inspraak men heeft in het ontwerp. Dit is een schitterende kans om op steenworp afstand van het centrum van Ommen majestueus te wonen op een landgoed.” De woningen worden uitgegeven op erfpacht, dat betekent dat de toekomstige kopers eigenaar worden van het huis, maar de grond blijft behoren tot het landgoed. Info www.sallandsgoed.nl.
Bron: Ommer Nieuws – 1 juli 2009 – Erna Ekkelkamp (Redactie OudOmmen: zie ook pagina “De Stekkenkamp“)
• • •
Misschien is N2000 een bedreiging voor de mens (nou ja bedreiging?? moet er bijna om lachen, wat een term!) Wel is het een bescherming voor de natuur(waarden) en daar moet het toch om gaan? Onze natuur (de natuurwaarden) kachelen met een sneltreinvaart naar beneden, goed dat er internationale criteria zijn en gebieden aangewezen worden, die hopelijk er aan bijdragen dat dit nog verder gaat.
Helaas gaan mens en natuur niet altijd samen!
Ik snap heel goed dat men dergelijke niet opengesteld worden, helaas lijden de goede onder de slechte mensen.
Geen wandel en fietspaden op dergelijke plekken. Ommen heeft 17000 hectare natuurgebied, er zijn genoeg andere mooie plekken.
Natura 2000 is een heel ander verhaal, dit is een bedrijging voor de mens!
Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat er (mede gezien de natura2000 ontwikkelingen) een tendens dreigt te ontstaan dat gebieden die aantrekkelijk zijn qua natuurwaarde niet meer toegankelijk zijn. Ik ben het dan ook niet eens met qwint en denk dat natuurbeleving meer is dan alleen van horen zeggen of van een plaatje of documentaire. Natuurbescherming is juist gebaat bij participatie van het publiek, ergo; toegang moet mogelijk zijn. Dat dit verstandig en met inachtneming van de natuur dient te gebeuren moge duidelijk zijn.
Beste Betsy,
Ik vind je opmerking/vraag heel logisch, wie wil niet graag heerlijk kunnen struinen langs de Vecht. Helaas moeten we de natuur voor mensen beschermen! Ook natuurliefhebbers zijn natuurlijk altijd verstoorders! Je aanwezigheid alleen al zorgt ervoor dat de meeste vogels op het water verstoord worden en op zullen vliegen, vooral grote groepen trekkers zullen zo’n plek voorlopig mijden.
Er zijn lijkt mij, in het Vechtdal zo langzamerhand ruim voldoende wandel- en struinmogelijkheden. Wel zijn er helaas steeds minder rust(ige)plekken langs de Vecht dan ca. 10 a 20 jaar geleden. En dan praat ik nog niet eens over nog langer terug.
dus van mij een harte kreet aan een ieder geen uitbreiding van wandel en/of fietspaden parallel lang de Vecht!!!!!
qwint
hoi ik heb een vraag wij hebben meerdere friese paarden en zouden graag een oude boerderij bewonen en op een land goed wonen zijn zeer handig willen graag een boerderij opknappen weet u zo iets waar we daar voor moeten zijn of waar we er kunnen vinden met vriendelijke groeten roy
Uw bericht gelezen over Landgoed Stekkenkamp.
Ik vraag mij af of er ook een mogelijkheid zou zijn om achterlangs het Landgoed een openbaar wandelpaadje te maken langs de Vecht.
Ik denk dan aan een verbinding vanaf het zwembadpad De Olde Vechte tot aan bijvoorbeeld de Oude Vechtarm bij de Heetdelle.
Een eenvoudig graspad of gritpaadje zou al voldoende zijn om de Ommense wandelliefhebber in alle rust (dus anders dan in het drukke plaatsje zelf) van de rivier te laten genieten.
Het contact met de rivier in een natuurlijke omgeving zal zeker door natuurminnaars op prijs gesteld worden.
Die mogelijkheid is er nu voor Ommenaren (behalve op campings aan de Vecht, dus voor gasten) helaas nog niet.
Met vriendelijke groet,
Betsy Griffioen-Stap
Voeg een reactie toe