22 oktober 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Wit en bruin op de bon (15)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.885 keer gelezen.

Op deze foto van de molen in Vilsteren is aan de ‘linker’ wiek te zien, maar meer nog aan de schoven op het land, dat het een oudere foto moet zijn.

vilsteren-0698.jpgDe functie van deze molen komt hier heel mooi uit, met deze grote roggeoogst zo rondom de molen gegroepeerd. Voordat er gemalen kan worden, zal de rogge eerst nog gedorst moeten worden. Met de machine of is het nog de tijd van de vlegel? Door het mooie weer op de foto en al die zware schoven wordt een beeld opgewekt van geluk en overvloed, brood genoeg voor iedereen.

Dat dit niet altijd zo was, lezen we in enkele Oprechte Ommer Couranten uit 1917. Hierin staat een aankondiging waaruit blijkt dat de distributieregeling voor brood, bloem, meel en rogge die in december 1916 is vastgesteld door de regering, in werking treedt. Elke bewoner uit Ommen kon begin 1917 een wittebroodkaart, (nee, geen gratis huwelijksreis) bruinbrood-kaart of roggebroodkaart krijgen. Die aanvraag moest gaan via je eigen bakker. Kon dat niet dan mocht de aanvraag voor een bonkaart ook via de gemeentesecretarie lopen. Het gebruik van broodkaarten zal 5 februari ingaan. Door een ingezonden brief wil een lezer de gebruikers alvast op enkele dingen opmerkzaam maken. Deze lezer is met een weegschaal en veel verschillende broodsoorten druk bezig geweest.

ON08102202b--.jpgDeze foto is van recenter datum, maar op de kleine, oude foto komt de functie van de Vilsterse molen mooi naar voren, met de roggeoogst er omheen gegroepeerd.

Hij constateert dat al zijn broden een verschillend gewicht hebben en nooit 400 gram wegen, terwijl de bakkers beweren dat ze juist meer dan 400 gram zouden zijn. Hij stelt dan ook voor dat de bakkers broden met een vast gewicht van 400 of 800 gram gaan bakken, omdat je per persoon ook maar 400 gram kunt krijgen. Zijn conclusie is dat de koper het brood het beste zelf kan na-wegen om te zien of hij voldoende waar voor zijn geld heeft gekregen. Als laatste opmerking vindt hij dat naar de maximumprijs van brood “onderzoek is gewenscht maar eerst moet geklaagd worden”. Het was zelfs in de hoogste kringen van ons land bekend hoe belabberd het gesteld was met de voeding van het “volk”. Zelfs de koningin liet een volkstuintje aanleggen.

In de krant van maart 1917 stond onder het kopje “Bebouwing voor volks-voedsel”: “Zowel op het Loo als op hare particuliere landgoederen onder Wassenaar en in de tuinen van hare paleizen in het Noordeinde en in het Haagsche Bosch de daarvoor geschikte terreinen te doen beplanten met gewassen welke zich voor de volksvoeding bij uitstek leen-en, teneinde de productie daarvan zooveel mogelijk te vermeerderen”. Zelfs de hulp van de koningin mag niet baten, want in april gaat het rantsoen dat in zeven dagen opgemaakt mocht worden, naar negen dagen. Van 400 gram naar 311 gram brood. Ie mag niet alleen weinig eten, er is ook weinig. In Amsterdam zijn 100 roggebroodbakkers ontslagen bij gebrek aan rogge.

Hoe belangrijk de regering het vond dat elk graankorreltje in de brooddistributie komt, blijkt uit een vraag die een raadslid stelt in de septembervergadering van de gemeente Ambt Ommen. Het raadslid verteld dat er boeren bekeurd worden omdat er in het voer, gemaakt van strohaksel, “eenige roggekorrels aanwezig zijn”. De boeren moeten alle rogge afstaan en zelf weer “minderwaardig veevoeder tegen buitensporige hooge prijzen aanschaffen”. Als het zo blijft gaan kan de boer geen paard meer houden en het land niet meer bewerken, wat weer de oogst doet verminderen. Als je dit leest kijkje toch weer met ver- en bewondering naar die foto, want daar staat toch weer een hele rijke roggeoogst.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 22 oktober 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image