7 juli 2013

Boekbespreking (13) – Willem Buis: “Vroeger bij de oude moeder, mocht ik altijd binnenkomen”

Categorie: Boekbespreking.    3.448 keer gelezen.

De hoofdpersoon van dit boek is Willem Buis, een ‘koopman’ die met een kistje vol voor spullen langs de deur ging in Oudleusen, Varsen, Vilsteren en Welsum.

 Afb: Miny Vroegindeweij
Koopman Willem Buis verkocht alles ‘wat moeder de vrouw’ nodig had

Alles ‘wat moeder de vrouw’ nodig had, verkocht hij, van knoopsgatenelastiek tot en met goud- en zilverwerk. Samen met zijn kleine bonte hondje Bolleboksie woonde hij in een wagen. Deze stond verscholen in een bos tussen de Hessenweg en de Oude Hessenweg in Oudleusen. Willem Buis werd geboren in de gemeente Nieuwer-Amstel bij Amsterdam (1876), kwam omstreeks 1929 naar Oudleusen en bleef daar wonen tot zijn dood in 1961’, zo luiden de eerste regels van de achterflap van deze opmerkelijke biografie over een markante persoonlijkheid. Dit boek schetst een levendig beeld van Willem Buis over wiens leven de musical ‘Het geheim van Willem Buis’ werd geschreven en opgevoerd. Willem Buis was een eigenzinnige eenling over wiens jeugd niet veel bekend was. Kwam hij uit een ‘gegoed’ milieu of toch niet? Had hij wel of niet gevaren of niet? Hoe kwam hij uiteindelijk terecht in Oudleusen?

Heel veel is onbekend gebleven over de achtergrond van Willem Buis, maar desondanks schetst dit boek een indringend en levensecht beeld van deze eigenzinnige marskramer. Bijzonder zijn de illustraties van auteur Wim van Lenthe en andere foto’s , die het verhaal verlevendigen, en Willem Buis als mens dichtbij de lezer brengen. Willem Buis was een bijzonder mens, een eigenzinnige eenling, die leefde als kluizenaar, maar ook een mens met het hart op de goede plaats. Hij kon het goed vinden met de kinderen, die graag bij hem op bezoek kwamen en absoluut niet bang voor hem waren. In 1961 overleed Willem Buis in zijn woonwagen op 85 jarige leeftijd.

Bron: Miny Vroegindeweij – 7 juli 2013

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image