16 april 2008

Weerzien op de Willibrordusschool

Categorie: Algemeen.    1.818 keer gelezen.

VILSTEREN – Ballonnen, koffie, gebak en vooral veel herinneringen passeerden op 10 april de revue op de Willibrordusschool in Vilsteren.

080416ON02b--.jpg foto Erna Ekkelkamp
Nog één keer op de klassenfoto. De twaalf oudleerlingen die tijdens het jubileumfeest kwamen koffiedrinken genoten van het weerzien met elkaar en met de school.

Op die dag was het precies 85 jaar geleden dat de katholieke school voor het eerst haar deuren openzwaaide en dat werd uitgebreid gevierd. Leerlingen en leerkrachten konden op die dag zonder eten naar school, want de dag werd begonnen met een feestelijk ontbijt, later op de dag gevolgd door een pannenkoekenlunch. Ook stonden een filmmiddag en een ballonnenwedstrijd op het programma. Niet alleen de huidige leerlingen van de Willibrordus vierden feest, ook voor oudleerlingen van 85 jaar en ouder was het een bijzondere dag. Dankzij het ijverige speurwerkvan Leida Bloo, zaten er in de vroege ochtend twaalf van hen aan de koffie met gebak. En al zijn de jongen en meisjes van toen in de loop der jaren wel wat ouder en grijzer geworden, innerlijk zijn ze nog steeds hetzelfde. Herinneringen worden opgehaald en er klinken diverse lachsalvo’s door de koffiekamer.

Antoon Wellenberg en Antoon Meienhorst worden de kwajongens van de klas genoemd. Voor hen was de mooiste schoolgebeurtenis, het moment dat ze eraf gingen. “Tollen, hoepelen en knikkeren, dat was leuk”, vindt Melenberg. “Maar rekenen en taal vond ik maar niks. Ik kwam de juf later nog wel eens tegen en dan zei ze altijd: je kon het wel, maar je wilde niet.” Volgens Wellenberg was meester Witte een goeie, juf Hooischuur een lief vrouwtje, maar was het oppassen geblazen voor meester Van Duursen. Dat wordt beaamd door Herman Bloo. “Hij was een goede leermeester, maar stteng…als je je vinger krom hield tijdens het schrijven of je was links, dan liep hij langs je en sloeg je heel hard op de handen met zijn lineaal.” Leida Bloo herinnert zich vooral de schoolreisjes. “We gingen naar de dierentuin in Arnhem. Dat was echt een beetje griezelig. Wij kwamen nooit ergens, behalve in de zomervakantie, dan gingen we één keer naar de markt in Dalfsen.” De oudste van het gezelschap is Huub von Martels (90). Hij hoort het allemaal rustig aan. “Ik vond het een prettige school”, herinnert hij zich. “Maar het zag er toen anders uit dan nu. Er waren twee lokalen op een rijtje en later drie. In elk lokaal zaten twee klassen. Nu is het ruimer en lichter.”

Bron: Ommer Nieuws – 16 april 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image