13 november 2004

Wandelgids 'Krishnamurti in Ommen – wandelen langs de Vecht' gepresenteerd

Categorie: Gemeente Ommen.    9.316 keer gelezen.

Afgelopen vrijdag is het eerste exemplaar van het boekje ‘Krishnamurti in Ommen – wandelen langs de Vecht’ gepresenteerd. In deze 48-pagina’s tellende gids brengen de 3 auteurs de wandelaar tijdens een 15km-lange dagtocht langs plekken en gebouwen die herinneren aan de Sterkampen.

0.824!OpenElement&FieldElemFormat=jpg.jpg

In de gids staat veel gedetailleerde en historische achtergrondinformatie van het Sterkamp die in de twintiger en dertiger jaren in Ommen werden gehouden. In het boekje staan verder natuurbeschrijvingen, een wandelkaart, een historische kleurenkaart en veel authentiek fotomateriaal.

De persoon waar alles om draaide was Jiddu Krishnamurti. Rondom deze persoon zou een nieuwe wereldorde worden gesticht. Dankzij Krishnamurti stond Ommen destijds op de wereldkaart. De hele wereld zocht de spiritueel leider in Ommen op. In 1929 ontbond hij de Orde van de Ster, om te voorkomen dat hij een goeroe zou worden. Nog steeds herinneren tal van plekken nog aan deze geestelijke. Voorbeelden zijn De Herbergier, Kasteel Eerde, Het Laer en natuurlijk de Besthemerberg.

Het boekje is mede tot stand gekomen door het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Camping de Roos, Hotel/ Restaurant De Zon/ Het Laer, Hotel/ Restaurant De Herbergier, Kunst en Cultuur Overijssel, Educatief Centrum Vecht-Regge, Alcedo Kunstprojecten en de gemeente Ommen.

Het boekje is te koop bij boekhandel Diek in Ommen en bij de Vechtdal VVV’s. Meer informatie over Krishnamurti:


Krishnamurti in Ommen“Wandelen langs vergeten paden” is een unieke wandelgids waar de Indiase wijsgeer, Krishnamurti, de wandelaar meeneemt langs gebouwen, kastelen en fraaie natuur die herinneren aan de Sterkampen van 1928. Het 48 pagina’s tellende boekje is voorzien van veel gedetailleerde en historisch juiste achtergrondinformatie als ook natuurbeschrijvingen, een wandelkaart en een historische kleurenkaart van het Sterkamp. Daarnaast is er authentiek fotomateriaal in het boekje opgenomen. Het exemplaar is bij de plaatselijke boekhandel verkrijgbaar.

Hieronder in het kort het verhaal van de jongen die door velen werd gezien als de nieuwe wereldleider. Krishnamurti wordt in 1897 geboren in de Indiase plaats Madanapelle. Als 15 jarige jongen wordt hij aangesteld als het hoofd van een beweging die werd aangeduid als de “Orde van de Ster in het Oosten”. Vanaf dat moment wordt hij door velen gezien als een wereldleraar die de wereld een nieuwe geestelijke impuls zou kunnen geven. Rond 1920 komt hij voor het eerst in Ommen, om precies te zijn op landgoed Eerde. In de zogenaamde Sterkampen verkondigt hij z’n opvatting over de mensen en het geloof. Van heinde en verre komen mensen om te luisteren naar z’n spirtuele gedachtegoed. Vanaf 1925 wordt het internationale hoofdkantoor van de “Orde van de Ster in het Oosten” gevestigd. Ommen krijgt hierdoor een enorme internationale bekendheid, waardoor zelfs treinen uit Wenen en Berlijn een halteplaats in Ommen krijgen.

0.824!OpenElement&FieldElemFormat=jpg.jpg

De opvattng van Krishnamurti is dat de mens zich moet bevrijden van alle ketenen waarin hij of zij gevangen zit. Ze moeten van zichzelf uit bepalen hoe hij of zij zijn of haar leven wil inrichten. Het advies van Krishnamurti aan de mensen is dan ook om zich niet te laten inpakken of knevelen door godsdiensten of spirtuele organisaties van welke aard dan ook. Deze opvatting maakt heel veel los bij mensen, aangezien de toeloop richting Ommen enorm is. Door z’n opvattingen ontkomt Krishnamurti er niet aan dat er een soort beweging tot stand komt, waarbij er vele volgelingen zijn. En dat is nou juist wat Krishnamurti niet wil. In 1929 besluit Krishnamurti terug te treden uit de “Orde van de Ster”. Na z’n laatste toespraak in Madras overlijdt hij op 17 februari 1985 in Ojai.
Krisnamurti schreef diverse boeken over zijn visie op mens en samenleving. Daarnaast richtte hij diverse scholen in verschillende landen op. Ook nu nog, worden er vele bijeenkomsten en lezingen gehouden over de visie en ideeën van Krishnamurti. Met de uitspraak: “Waarheid, zeg ik u, is een land zonder paden, dat langs geen enkele weg, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte, valt te bereiken” is hij het meest beroemd geworden.


Bron: Nieuwsarchief Gemeente Ommen – 13-11-2004

5 Reacties »

• • •

5 reacties »