26 augustus 2014

Vroegere bewoners van de Markt en bakkerijen in de Darde Klokke

Categorie: De Darde Klokke.    1.632 keer gelezen.

OMMEN – In de nieuwste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke aandacht voor bakkers en bakkerijen in Ommen.

 Afb.: Harry Woertink

Gerrit Hengelaar opende in 1936 een nieuwe bakkerij aan de Stationsweg in Ommen en kreeg van zijn ouders bij de opening voor de winkelkassa 7,14 guldens mee om te kunnen wisselen. Dat was toen evenzoveel als een weekloon. Eerst als dokterswoning van de wethouder, later een kruidenierswinkel van Albert Heijn en nu een opticien, schrijft het pand Brugstraat 22 in Ommen een rijke geschiedenis. Van het oude pand is alleen nog de gevelsteen bewaard gebleven. Een soort protestbord in oud Nederlands met daarop een kat, muis en uil. Deze door de eerste Ommer huisarts aangebrachte gevelsteen prijkt nu op de muur van het klokkenhuis van de Hervormde kerk met als tekst: ‘O uil gij doet mij onrecht, die muis is mij toegezegd. Ja kat, gij moet weten, ongegund brood wordt het meest gegeten’.

Verder dit keer in de kwartaaluitgave van de Historische Kring Ommen een opsomming van de vroegere bewoners van de Markt. Als vroeger klonk “Ga je mee naar de stangen”, dat was dat algemeen bekend dat de kinderen speelden op de ijzeren stangen die daar waren geplaatst om het vee bij elkaar te houden van de wekelijkse veemarkt. De Markt was ook een trefpunt voor de Ommenaren waar ook de muziektent een belangrijke bijdrage leverde. Vooral in de zomermaanden waren er tal van activiteiten. Op- en rondom de muziektent vonden muziek- koor en gymnastiekoptredens plaats. Het nieuwste nummer 172 van De Darde Klokke is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen en wordt bij de abonnees bezorgd.

Bron: Harry Woertink – 26 augustus 2014

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image