микрозаймы

4 januari 2011

Vinden en binden vrijwilligers culturele sector professioneler – KCO publiceert inspiratieboek voor culturele organisaties

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    2.489 keer gelezen.

Naar aanleiding van de toenemende professionalisering in het culturele vrijwilligerswerk hebben Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en Movisie een inspiratieboek gemaakt over het vinden en binden van de hedendaagse vrijwilliger.

 Dagelijks verrichten vrijwilligers talloze werkzaamheden in culturele organisaties. Wie zich in het uitgaansleven stort, ontkomt er niet aan: vrijwilligers verkopen kaartjes aan de kassa bij het filmhuis, staan achter de bar bij het festival, nemen uw jas aan bij de voorstelling of geven rondleidingen in het museum. Vrijwilligers voeren allerlei taken uit in de cultuursector. Maar, werkzaamheden die aanvankelijk door vrijwilligers werden verricht, staan onder druk doordat de vrijwilliger is veranderd. De vrijwilliger van nu is minder snel bereid zich voor langere tijd in te zetten, zoekt korte klussen in een professionele organisatie met duidelijk zicht op resultaat. Zowel voor zichzelf als voor de organisatie. Daarnaast wordt van vrijwilligersorganisaties in toenemende mate verwacht dat ze zich professioneler gedragen.

Het inspiratieboek gaat in op de toenemende professionalisering van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Op basis van gesprekken met adviseurs van KCO en acht vrijwilligersorganisaties uit de Overijsselse cultuursector is nagegaan wat de huidige ervaringen met professionalisering zijn. Vijf belangrijke gevolgen van professionalisering, aangevuld door ervaringen van collega-organisaties uit de cultuursector komen aan bod. De zeven vrijwilligersorganisaties zijn: Bevrijdingsfestival Overijssel, De Vuurvogel, Historische Vereniging Avereest, Filmhuis Borne, Poppodium Hedon, Twents Techniekmuseum HEIM, Filmtheater Fraterhuis en Muziekvereniging Excelsior.

De publicatie is te verkrijgen voor € 5.- via Kunst & Cultuur Overijssel, e-mail: aborst@kco.nl o.v.v. publicatie Professioneel Vrijwilligersmanagement.

Bron: Kunst & Cultuur Overijssel – 4 januari 2010

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image