28 maart 2010

Verzetsman Jan Hendrik Seigers belicht tijdens expositie over de 65-jarige bevrijding in Streekmuseum

Categorie: Harry Woertink.    5.551 keer gelezen.

OMMEN – In het Ommer Streekmuseum zijn tijdens de expositie over de 65-jarige bevrijding unieke documenten te zien van de Ommer verzetsman Jan Hendrik (Jan) Seigers (1919-1997). Het gaat om diverse onderscheidingen en medailles die Seigers heeft ontvangen voor zijn heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 Foto OudOmmen
Een foto van Jan Hendrik Seigers tijdens de oorlog (l) en in 1989 (r).

In het Ommer Streekmuseum zijn tijdens de expositie over de 65-jarige bevrijding unieke documenten te zien van de Ommer verzetsman Jan Hendrik (Jan) Seigers (1919-1997). Het gaat om diverse onderscheidingen en medailles die Seigers heeft ontvangen voor zijn heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de periode1940-1945 was Seigers op vele fronten actief in het verzet. Hij wist Joodse families onder te brengen en geallieerde vliegers te verbergen en verder te vervoeren. Ook voerde hij gewapend verzet tegen de onderdrukking van de Duitsers. In verzetskringen was Seigers ook bekend onder de naam Jan van Ommen.

Jan Seigers werd geboren in het Ommer kerkdorp Lemele. Al in 1940 wordt hij opgenomen in de ondergrondse Orde Dienst. Als Joodse mensen moeten onderduiken wordt als eerste bij Seigers aangeklopt. Zijn werkterrein komt ook buiten Lemele te leggen in onder andere de verzetsgroep Veenendaal. In 1942 gaat Seigers wonen in het bosrijke en heuvelachtige gebied van Ommen De Wolfskuil. In een heuvel wordt een onderaards verblijf gemaakt. Voor buitenstaanders niet te ontdekken en in de omgeving afgezet met prikkeldraad. Bemanningen van Engelse en Amerikaanse vliegtuigen die door Duitsers naar beneden zijn geschoten vinden bij Seigers onderdak. Ook ontvluchte Franse krijgsgevangenen vinder er een schuiloord. Veel succes is er bij het opvangen, verbergen en verder vervoerden van geallieerde piloten. Via de Enschedese verzetsman Johannes ter Horst zet Seigers totaal 70 piloten op de ontsnappingslijn Venlo, België, Frankrijk en Spanje naar Engeland. Het huis in de Wolfskuil, met zijn geheime schuilplaats, is een veilig onderkomen geweest.

Om een gewapend verzet te kunnen voeren wordt op 12 juni 1944 de Knokploeg Ommen opgericht. Van korte duur, want bij het zoeken naar vliegers van een geallieerd vliegtuig net buiten Ommen wordt Seigers samen met de verzetsmannen Wicher Dam en Ge Jansen na een beschieting overmeesterd.

 Foto: OudOmmen
Seigers kreeg voor zijn verzetswerk tal van hoge onderscheidingen onder andere uit Engeland, Frankrijk en Amerika.

Na diverse pogingen tot ontsnappingen in de gevangenis in Arnhem, komt Seigers terecht in diverse Duitse kampen. De Russen zijn dan eind 1944 inmiddels in Duitsland. Gevangenen moet zich daarom verplaatsen. Tien dagen lang lopend door een pak sneeuw met de wetenschap wie niet verder kan wordt doodgeschoten. Tenslotte wordt hij met andere overlevenden aan het eind van de oorlog bevrijd door de Russen. Na de oorlog kwam Seigers in dienst van de gemeente Ommen bij de afdeling openbare werken. Ook was hij jarenlang commandant van de vrijwillige brandweer.

Seigers kreeg voor zijn verzetswerk tal van hoge onderscheidingen onder andere uit Engeland, Frankrijk en Amerika. Maar Seigers was er de man er niet voor om ze te dragen bij officiële gelegenheden. Binnen de verzetsmensen gold ook de regel geen onderscheidingen te dragen alsof ze helden waren. Daardoor lijken kleine mensen groot te worden, het is veel beter dat grote mensen klein worden, was het verhaal hier achter.

Bron: Harry Woertink – 2 maart 2010

1 Reactie »

• • •

1 reactie »