28 december 2007

Verzameling antieke schaatsen in bibliotheek

Categorie: Algemeen.    7.554 keer gelezen.

In de bibliotheek aan de Chevalleraustraat is op dit moment een verzameling schaatsen van Henk Bonthuis uit Den Ham te bezichtigen.

Bonthuis, die zo’n twintig jaar geleden begon met het verzamelen van schaatsen, heeft inmiddels ruim 300 paar in zijn bezit. Een boekje van A.C. Broere “ Schaatsen en schaatsmakers in de 19e en 20e eeuw” was voor hem de grote inspiratiebron om met verzamelen te beginnen. In het begin had hij geen notie van de grote verscheidenheid aan schaatsen. Maar nu ziet hij in één oogopslag of hij met een bijzonder exemplaar te maken heeft. De eerste schaatsen dateren van rond 1225. Het was niet veel meer dan een bot of een pees. Glissen werden ze genoemd en Bonthuis heeft er één in zijn collectie. Veel oude schaatsen zijn ook te zien op de schilderijen Breughel en Avercamp.

Bonthuis heeft veel van zijn schaatsen op rommelmarkten op de kop kunnen tikken. Maar hij bezit nu al zoveel unieke exemplaren, dat daar voor hem niets meer te vinden is. Hij heeft zijn hoop nu vooral gevestigd op mensen die nog oude schaatsen op zolder hebben liggen. Met de opwarming van de aarde, lijkt het erop dat het schaatsen op natuurijs steeds minder kans krijgt. De verzameling is tot en met 26 januari tijdens de openingstijden in de bibliotheek te bezichtigen. Voor wie nog meer schaatsen wil zien: in Het Middendorpshuis in Den Ham wordt ook een groot deel van de collectie van Henk Bonthuis tentoongesteld.

Bron: Culturele Commissie Bibliotheek Activiteiten

5 Reacties »

• • •

5 reacties »