микрозаймы

12 april 2015

Verhalen en muziek over de Tweede Wereldoorlog

Categorie: Harry Woertink.    1.293 keer gelezen.

OMMEN – Verhalen en muziek over de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn de ingrediënten van verhalenverteller Loek Boer uit Ommen en het Amsterdamse duo NIHZ (Niet In Het Zwart) op vrijdag 1 mei in theater Carrousel in Ommen, aanvang 20.15 uur.

 Loek Boer (links) met het duo NIHZ.
Foto: Harry Woertink

Met als titel “De buit bedroeg ruim 46 miljoen” wordt een waargebeurd verhaal verteld over de grootouders van Duo NIHZ-lid Bobby Rootveld. Zijn grootouders zaten in het verzet en deden actief mee met de grootste bankroof uit de Vaderlandse geschiedenis. Het tweede verhaal ‘De Pianist en de Kelner’ is fictief en gaat over een Zigeunerpianist. Na afloop van een concert wordt hij bediend door een ober met een Duits accent. Hij kijkt de ober in de ogen en staat oog in oog met de kampbeul die hem zoveel leed heeft aangedaan in het concentratiekamp. Twee bijzondere verhalen en Joodse muziek worden tot een mooi geheel gesmeed juist nu Nederland viert dat het 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting.

Loek Boer is een meesterlijke verhalenverteller. “Mensen leven in en van verhalen. We kunnen niet zonder. Veel verhalen dreigen echter te verdwijnen. Het is de kracht van de verhalenverteller om zijn luisteraars mee te nemen naar een andere wereld en zo een brug te slaan tussen daar en toen en hier en nu”, aldus Boer. Duo NIHZ, bestaande uit Bobby Rootveld (gitaar, percussie) en Sanna van Elst (blokfluiten, zang, melodica en klokkenspel) heeft in verschillende stijlen van Joodse muziek gezocht naar muziek en klanken die Duo NIHZ erg aanspreken en daar een programma van gemaakt. Door het onderduik- en verzetsverleden van de grootouders van Bobby Rootveld is Joodse muziek spelen zeer aangrijpend voor dit duo. Daardoor wordt de muziek ook met veel passie en emotie gebracht.
Duo NIHZ laat met luchtige Joodse muziek horen dat een Joods programma niet altijd een zware invalshoek hoeft te hebben.

Bron: Harry Woertink – 12 april 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image