микрозаймы

11 juli 2015

Van brouwerij naar slijterij

Categorie: Harry Woertink, Oude gebruiken & tradities.    1.740 keer gelezen.

Daar waar nu Wijnhof is gevestigd aan het Vrijthof 11 in Ommen stonden in de achttiende eeuw ooit de brouwketels van bierbrouwer Jan Friesendorp en deden de moutmakers in de melterij hun werk.

 Wijnhof Ommen 2015.
Foto: Harry Woertink

Onder de naam De Pauw was op Kerkplein 4 en 5 een bierbrouwer gevestigd. Nog steeds gaat het hier om bier. Echter, er wordt hier niet meer gebrouwd maar verkocht evenals wijn en gedistilleerd. Inge Boezelman zwaait er nu de scepter onder de naam Wijnhof Ommen. Na het overlijden van Jan Friesendorp verkopen zijn erfgenamen de percelen aan het Kerkplein en Vrijthof. In veiling koopt op 1 december 1803 Roelof Slotman Kerkplein 5 en Vrijthof 10 en 11, toen omschrijven als:
1. Een kamer tegenover het Stadhuis, deszelfs uitgang hebbende met de daarboven zijnde zolder en halve kelder;
2. Eene grote keuken en daarnaast zijnde kamer benevens een daar agter zijnde kleerkast en beddestede. De koper moet zig een uitgang ofte deur maken naar den Vrijthoff;
3. De zogenaamde melterij met daarboven zijnde zolder.

Kerkplein 5 was het woonhuis van Jan Friesendorp en is tot 1939 woonhuis gebleven. In 1939 kreeg het een dubbelfunctie met een bakkerij van Otto. C. Sampimon en vanaf 1945 begon Hendrikje Sampimon-Runherd er een winkel met naaibenodigdheden.

Vrijthof 10 en 11 was de melterij van de bierbrouwerij. De melterij is vervolgens verbouwd tot twee woningen. In 1832 kregen alle drie percelen het kadastrale nummer 778 en nog steeds eigendom van Roelof Slotman, die in het dagelijks leven landbouwer was. Daarna gaat het om een opeenstapeling van eigenaren en bewoners voor de woonpanden Vrijthof 10 en 11, met onder anderen schipper Adrianus Johannes Middendorp, metselaar Derk Bernard Gerrit Lubbers, schippersknecht Hendrik Jan Tusveld, slager, Israël de Haas, waagmeester Roelof van Aalderen, timmerman Gerrit van Aalderen, slager Jacob van Essen, schilder Hermannus Johannes Assendorp en houtzager Gerrit Hendrik Makkinga. In 1936 wordt Vrijthof 10 pakhuis van melkhandelaar Guichelaar en in de oorlogsjaren was er ook de Centrale Keuken gevestigd. Vrijthof 11 wordt tot na de oorlogsjaren bewoond. Daarna komt er een andere bestemming: werkplaats voor Kleinlugtenbeld om in 1946 in gebruik genomen te worden als winkelpland door Paping Mode.

De meeste Ommenaren kennen het pand Vrijhof 10 en 11 nog als de winkel van Paping. Na Paping heeft er onder andere nog een uitzendbureau gezeten en een telefoonwinkel. De winkel liep helemaal door tot aan de Kruisstraat.
Op de hoek, Kruisstraat 7, nu Woods, was, voor Paping de bakkerij van Lemmers.
Aan Kerkplein 5, waar nu Quattro Store zit, was eerder de winkel van Sampimon. Kerkplein 4 was voorheen de Gouden Engel en is ook nu Quattro Store.

  Links: Situatietekening 1832. Perceel nummer 778 is Vrijthof 10 en 11 en Kerkplein 5.

Rechts: Vrijthof 1905. Links de woning van beurtschipper Van Elburg. In het midden het oude stadhuis. Rechts de panden Vrijthof 10 en 11. Het plein diende tevens als speelplaats bij de Openbare School aan het Vrijthof.

  Links: Wijnhof Ommen 2015.

Rechts: Vrijthof 2015.

Foto’s: Harry Woertink

Bron: Harry Woertink – 11 juli 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image