19 april 2006

Unieke zeskanter

Categorie: Molens.    2.317 keer gelezen.

OMMEN – “Met molen Den Oord heeft Ommen een unieke molen. Misschien wel in de hele wereld”. Dat stelt Herman van Elburg, waarbii het gaat om de vorm van molen genaamde zeskanter.

Zeskanter-1.jpg Foto: Ommer Nieuws
Molenkenner Herman van Elburg bij molen Den Oord: “Hoe een molen op ambachtelijke wijze en op de wind kan malen fascineert mij”.

Namens het Ommer Streekmuseum en de Molenstichting is Van Elburg belast met het toezicht op de molen aan de noordkant van de Vechtbrug in Ommen. Oorspronkelijk gebouwd als houtzaagmolen is de molen later uitgebreid met een maalstoel. Het unieke zit volgens de molenkenner in de zeskanten van de molen.
“De romp is een zeszijdige piramide. Het aantal zeskanten is in Nederland en daarbuiten nooit groot geweest. Van dit geringe aantal had slechts een klein deel de functie van houtzager Voor zover mijn onderzoek naar de molen strekt is in Ommen de enige echte overgebleven van oorsprong houtzaagmolen in Nederland”, “Wellicht in de hele wereld.

Liefde
Van Elburg (69) zegt tot de liefde voor de molen gekomen te zijn in de periode dat hij als medewerker van het streekmuseum actief is geworden. “Het streek museum is onder de molen gevestigd. Voor de medewerkers werd enkele jaren geleden eens een cursus rondleiden gehouden. Hoe een molen op ambachtelijke wijze en op de wind kan malen dat fascineerde mij. En dat is tot op de dag vandaag gebleven”, aldus de enthousiaste molenkenner.

Om de informatie over molen Den Oord completer te maken wil Van Elburg graag antwoord op de volgende vragen: wanneer is aan de houtzaagmolen een maalstoel toegevoegd en hoeveel zaagramen had de houtzagerij.
Daarnaast wil Van Elburg graag weten of de molen in Deventer heeft gestaan en of de molen in combinatie heeft kunnen werken of dat met het plaatsen van de maalstoel tegelijkertijd de houtzagerij is gedemonteerd.

Houtzagerij
“Dat de molen door een timmerman naar Ommen is gehaald zou erop kunnen duiden dat de molen toen nog uitsluitend als houtzagerij was ingericht en later is uitgebreid met een maalstoel”, aldus Van Elburg.

Vragen
Hoewel nog veel vragen over de geschiedenis van Molen Den Oord onbeantwoord zijn gebleven, weet molenkenner Herman Van Elburg dat de Ommer timmerman Roelof Makkinga in 1824 de uit de Zaanstreek afkomstige molen heeft gekocht en deze weer opbouwde op de huidige plek aan den Oord.
In 1862 nam Freek Jan Makkinga de molen over van zijn vader en weer ruim dertig jaar later werd de molen overgedragen aan Hein 0ldeman. Deze was getrouwd met een dochter van Freek Jan Makkinga.
De laatste mulder die omstreeks 1950 nog in de molenaarswoning woonde was Oldeman.

Bron: Ommer Nieuws – 19 april 2006

2 Reacties »

• • •

2 reacties »