микрозаймы

17 april 2014

Twisten op de Ommer Teenager Shows van de zusjes Makkinga

Categorie: Harry Woertink, Oude gebruiken & tradities.    3.880 keer gelezen.

Was je een halve eeuw geleden tussen de 13 en 20 jaar dan zat je in Ommen goed als je van twistende, rockende en swingende muziekgroepen hield.

 Herman van Keeken, alias Hank Hermans (met licht kostuum) en zijn manager Charles delen handtekeningen uit. Op de achtergrond de teenagers Ferdinand Kampman (met bril) Herman Hollak, Wim Woertink (midden) en achter Van Keeken Henk Woertink. Vooraan in witte jas Hennie Caspers.
Foto: Familie-archief Makkinga

Het waren de Ommer teenagers Mieke, Jenny en Frouwke Makkinga die in de zestiger jaren vijf jaar achtereen groot succes oogsten met de ‘Ommer Teenager Show’. De jeugd kwam vroeger massaal op de Ommer teenagershows af. Jongens en meisjes, overal vandaan, veelal in leer en kleurige shirts genoten van rock en roll in Ommen. Het was dan ook stoelen opzij en twisten op de muziek. In de organisatie werden de zusjes Makkinga gesteund door ‘manager’ en pa-lief Dieks Makkinga, toen allen wonende aan de Gasthuisstraat 25 in Ommen. In de beginjaren was het een soort van talentenjacht met veel muziekgroepjes. De zusjes Makkinga toonden dan tevens hun zangkwaliteiten. Volgens de zusjes Makkinga was er in Ommen nooit echt iets voor de teenagers te doen, daarom namen zij de organisatie van de Ommer Teenager Show op zich, telkens gehouden op Tweede Paasdag. De eerste show speelde zich af in de kantine van de Sociale Werkplaats bij het NS-station, goed voor duizend bezoekers. Het succes was toen zo groot dat honderden tieners teleur gesteld moesten worden omdat er geen plek meer voor ze was. Voor de show in 1962 is daarom gekozen voor een ruime tent aan de Zeesserweg, goed voor 1600 personen. Een jaar later werd het evenement gehouden in het openluchttheater Het Laar. In 1964 werd een tent op de Markt neergezet. Ook het laatste jaar was een grote tent op de Markt het onderkomen van de Ommer Teenagershow, door sceptici ook wel aangeduid als: de teennagelshow. Van natte en koude voeten was er geen last, want stilzitten was er niet bij. Het was twisten, binnen en buiten de tent op muziek van hun twist-idolen.

Baron Philip Dirk van Pallandt van Eerde was de beschermheer van de Teenager Show Ommen. Enige bescherming was nodig ook, want na het eerste daverend succes op Tweede Paasdag in 1961 kwam er kritiek uit onverwachte hoek: dominee J.L. Bloemsma van de Hervormde kerk hekelde dat de Teenagershow op een Tweede Paasdag werd gehouden. Een discussie barste toen los, in zowel de Hervormde kerkbode als in het Ommer Nieuwsblad. Alles goed, maar geen Teenagershow op Tweede Paasdag, was de teneur. De organisatie trok zich er echter niks van aan, want ook de volgende shows werden onder grote belangstelling op Tweede Paasdag gehouden. Elk jaar werd een speciale ‘Teenager-Expres’-krant huis-aan-huis verspreid met daarin het programma en een voorwoord van burgemeester C.P. van Reeuwijk of beschermheer baron Van Pallandt. Met de advertentieopbrengsten werden de kosten gedekt.

Op de eerste show in de kantine van de Sociale Werkplaats was er groot succes voor de Nederlandse Pat Boon (Piet Sybrandy). Ook The Black Eyes en The rock in Shadows uit woonoord Laarbrug oogstten daverend succes. Verder de Elka’s bestaande uit de Ommer tieners Steffie Lokin, Herman Klomp, René Aptroot en Wilco Buter. Onder de gasten bevonden zich burgemeester mr C.P. van Reeuwijk, de gereformeerde dominee J.C. Baumfalk en baron P.D. van Pallandt van Eerde. Op de tweede show was zanger Piet Sybrandy wederom favoriet van de vele bezoekers. Hij bracht niet alleen rock en roll muziek, maar zong ook geestelijke liederen en de bezoekers op de betekenis van het Paasfeest wees. Een bezoeker van weleer weet zich nog te herinneren dat op een gegeven moment dat een popgroep een nummer speelde de elektriciteit uit viel. Dit probleem werd opgelost door Piet Sybrandy aangezien hij geen elektrische gitaar bediende maar een simpele gitaar. Jongeren van toen dansten de twist op het nummer van Sybrandy “Aan het ruw houten kruis”. De groep The Black Eyes zorgde eveneens voor reuring in de tent. Hoogtepunt van de avond was toen ongetwijfeld het optreden van Herman van Keeken (Hank Hermans) met onder meer het succeslied van Cliff Richard The young One’s. In de pauze werd hij bestormd door honderden teenagers aan wie hij à raison van een kwartje zijn fanblad uitdeelde en ook kwistig handtekeningen zette, zowel op papier als op wangen en armen van de meisjes. Overigens was toen ook uit Ommen de groep The Rocking Stars present met toen René Aptroots, Wilco Buter, Harry Pouls en Harry Horstink.

Ook op de laatste show kregen de bezoekers waar voor hun geld zo blijkt uit krantenverhalen van toen die melden dat de teenagerschare in extase raakte door The Little Stranger Boys, een groep die op geen enkele Ommer Teenagershow ontbraken. Toen de jonge Engelsman Roddy True met The Fulltunes opkwamen werden de stoeltjes dichtgeklapt en aan de kant gegooid en was weldra de tent herschapen in een zee van twistende teenagers. Even laaide het enthousiasme benauwend op, maar enkele woorden van leider Ger van Elswijk uit Emmen, waren genoeg om alles weer in ordelijke banen te leiden. Welkom tussen dit alles waren de optredens van de toen 13-jarige Sandra Reemer met de jongere broer Frankie.

Afbeeldingen (v.l.n.r.):
– Mieke Makkinga, Herman van Keeken, Frouwke Makkinga en Jenny Makkinga
– Baron van Pallandt en Jenny Makkinga openen de Teenagershow show 1964
– Voorwoord door Baron van Pallandt in de Teenager-Expres
– Advertenties Teenager-Expres 1963, o.a. boekhandel D. van Eerten voor 300 teenagers gratis proefexemplaar Muziek-Express
– Uit plakboek over de Ommer Teenager Shows


Bron: Harry Woertink – 17 april 2014 / Afbeeldingen: Familiearchief Makkinga

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image