микрозаймы

29 april 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Tol betalen in halve centen (8)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.688 keer gelezen.

Op de foto het idyllisch gelegen tolhuis aan de oude Laarbrug in 1954 /55. De aanleg van de nieuwe betonnen brug iets noordelijker, is boven de oude brug nog net te zien.

08042901ON2--.jpgHet idyllisch gelegen tolhuis aan de oude Laarbrug in 1954 /55.

In het Ommer Nieuwsblad van zaterdag 25 juni 1955 wordt een hoofdartikel gewijd aan de weg in wording naar de inmiddels nieuwe Laerbrug. (Zo deftig oud met een e werd het toen nog gespeld!) Vooral de hoeveelheid materiaal, 900 ton paklaag op een stukje weg van 500 meter vond men imposant. De oude brug op de foto is waarschijnlijk opgebouwd of gedeeltelijk gemaakt van de restanten van de brug die op 6 april 1945 tijdens de bevrijding van Ommen is opgeblazen. De terugtrekkende Duitsers wilden hiermee de opmars van de Canadezen zoveel mogelijk hinderen.

Vrij snel na de oorlog besluit de gemeenteraad van Ommen, in het voorjaar van 1947, om de weg naar Vilsteren te verbeteren. Misschien viel daar het provisorisch oplappen van deze brug ook onder. Men was heel rap en slagvaardig in die tijd, want in datzelfde jaar komt deze verbetering ook al tot stand. Het tolhuis met bijhorende ophaalbrug die er voor de oorlog lag, behoorde met de andere tolhuizen in Ommen tot een beproefd middel om aan geld te komen voor de aanleg en onderhoud van wegen. Daarom is in 1839 meteen de tol ingesteld toen Ommen haar gedeelte van de weg, Ommen via Vilsteren naar Zwolle, had aanlegd. In Ommen staan nog twee orgi-nele oude tolhuizen. Het ene is het tolhuis in de buurtschap Witharen, waarvan de tarieven besproken werden in de krant van 1917.

In de Oprechte Ommer Courant staat een verslag van de ‘Raad der gemeente Stad Ommen’ zitting van 28 april 1917, waarin het raadslid, de heer Pijl-man, een voorstel doet. Hij wil het toltarief in Witharen zodanig wijzigen dat de ingezetenen van Stad Ommen van betaling worden vrijgesteld. (Een langwerpig gebied, een strook iets breder dan de huidige plaats Ommen, vanaf de Vecht tot net voorbij de Ommerschans, behoorde tot de gemeente Stad Ommen.) B en W adviseren de raad om geen wijziging aan te brengen want de provincie zal de weg binnenkort overnemen en dan wordt de tol toch afgeschaft. Raadslid Pijlman geeft niet op, hij heeft nog een voorstel: “de wagens die rogge aan de gemeente leveren en daarvoor den tol moeten passeeren, en ’t reeds betaalde van 1 januari j.1. afterug te geven”. De gemeente was beslist niet rijk maar deze beide voorstellen werden toch aangenomen. Het andere tolhuis staat naast het Streekmuseum. Om de sfeer van die tijd en het tolhuis te beleven is een bezoek aan het Streekmuseum in Ommen meer dan waard. Hier is een voormalig tolhuis uit de buurtschap Besthmen helemaal in de oude stijl en geheel authentiek ingericht. In dit tolhuis hangt uiteraard nog een bord met tarieven, zodat de passanten (en wij nu ook) precies konden uitrekenen wat ze kwijt waren als ze de slagboom waren gepasseerd. Wat opvalt als je het tarieven-bord leest, zijn de kleine bedragen die afgedragen moesten worden aan de tolbaas. Je kon betalen met halve centen, terwijl wij nu tol betalen met hele euro’s.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommemieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 29 april 2008


Meer afleveringen uit: “HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image