микрозаймы

1 april 2015

Thematentoonstelling “Vijf donkere jaren” Museum Palthehof officieel geopend

Categorie: Dalfsen.    1.642 keer gelezen.

In Museum Palthehof in Nieuwleusen is de thematentoonstelling “Vijf donkere jaren” officieel geopend door wethouder Maurits von Martels.

 V.l.n.r.: Jacob de Weerd, Gees Bartels en Joke Bos van Museum Palthehof zijn dik tevreden met het eindresultaat van de inrichting.
Foto: Harry Woertink

De openingshandeling was het onthullen van een getekende kunstwerk. Leerlingen van groep 8 van alle basisscholen uit Nieuwleusen mochten werkstukken maken over diverse onderwerpen. Deze hangen door het hele museum.

Het komende half jaar staat het museum in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit thema is op levendige wijze zichtbaar gemaakt. Op indrukwekkende wijze wordt verbeeld hoe zich de jaren 1940-1945 hebben afgespeeld. Momenten uit de vijf donkere jaren zijn in tafereeltjes vastgelegd. Militairen, maar ook het verzet, de distributie en de Winterhongertocht van mensen die uit het westen van het land dit gedeelte van Nederland opzochten op zoek naar eten. Het museummateriaal is bijeengebracht door inwoners van Nieuwleusen en omgeving.

Het onthulde kunstwerk stelt een Joods jochie voor op klompen voor een typisch Hollands ophaalbruggetje. Het verhaal er achter is aangrijpend en werd als eigen belevenis verteld door mevrouw Kreule uit Nieuwleusen. Het Joods jongetje zat ondergedoken in Nieuwleusen. Voor eigen veiligheid was telkens sprake van korte periodes. Ook op een adres, waar hij was weggestopt in een kast om uit de handen van de bezetters te blijven. Tot het moment dat de Duitsers er lucht van kregen en op het onderduikadres het hoofd van het gezin voor de keus werd gesteld: open de kast of we schieten je dood. Deze beangstigde waarschuwing met de dood tot gevolg was voor de jongen aanleiding zich met geluiden vanuit de kast kenbaar te maken. Hij die onderdak bood werd voor korte tijd vastgezet en de Joodse jongen op transport gesteld naar Westerbork. Die jongen bleek Ed van Thijn te zijn, later nog burgemeester van Amsterdam. Op weg naar het vernietigingskamp in Polen mocht Van Thijn meemaken dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Dat betekende overleven. “Het doorknippen van het prikkeldraad om het kamp heeft hij nog mogen meemaken”, aldus mevrouw Kreule.

De wethouder onderstreepte het belang van herdenken. Vooral ook om de jeugd er bij te betrekken. “Als je de verhalen hoort van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt, dan wordt je daar stil van. De grote hoeveelheid slachtoffers hebben een grote impact. Daarom is het goed om de herinnering levend te houden”. Er was volgens de wethouder veel werk verricht aan de expositie.

De tentoonstelling is geopend tot en met 31 oktober op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Zowel op paasmaandag als pinkstermaandag is het museum extra geopend op dezelfde tijden.Links: Het kunstwerk aan de muur met links de wethouder.
Midden: Militairen tentoongesteld.
Rechts: Belangstellenden in het museum.

Bron tekst en foto’s: Harry Woertink – 1 april 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image