микрозаймы

26 augustus 2008

Thema monumentendag "Sporen van vroeger tot nu"

Categorie: Harry Woertink.    1.921 keer gelezen.

OMMEN – Het Ommer Streekmuseum is zaterdag 13 september 2008 het middelpunt van de open monumentendag in Ommen. Thema van de dag is “Sporen van vroeger tot nu”.

open-monumentendag-019--.JPGFoto: Harry Woertink
Ted Aarents neemt als voorzitter van het streekmuseum, uit handen van Leida Bruins, het eerste exemplaar van de brochure in ontvangst.

Behalve de expositie in het museum zelf is het museum het startpunt van een stadswandeling langs tal van bezienswaardigheden in de kom van Ommen. “Het thema is heel breed met vroegere sporen van bewoning, leven en werken, oorlog, dood, geloof, kunst en cultuur. Veel van deze onderwerpen zijn ook onder gebracht in het museum”, legt Leida Bruins uit. Zij is voorzitter van de stichting open monumentendag Ommen. Om de samenwerking te onderstrepen mocht Ted Aarents als voorzitter van het streekmuseum het eerste exemplaar van de brochure in ontvangst nemen, die het thema van de dag beschrijft. Volgens Bruins is er genoeg te zien aan monumenten in Ommen. “Als je maar goed kijkt. Vaak wordt bij monumenten gedacht aan grote gebouwen zoals kastelen en het kleine wordt dan vergeten. Het type woningbouw uit 1949 aan de Wethouder Paarhuisstraat is een goed voorbeeld. Duplexwoningen die samen een eengezinswoning zoude vormen als de woningnood voorbij zou zijn. Intussen zijn het monumenten van vroeger”, aldus Bruins.

Moment voor monumenten is ook eigenlijk het doel van de open monumentendag. “Je ziet vaak nieuwe initiatieven als de aandacht er is voor monumenten. In Vilsteren is door toedoen van een open monumentendag een dagje mooi Vilsteren ontstaan. In de Ommerschans krijgt de oude vesting weer aandacht en is het kerkhof daar beter toegankelijker geworden”. Streekmuseum Ted Aartens zegt dat veel in Ommen verdwenen is. “Daarom is het goed dat de geschiedenis van de streek bewaard blijf in een museum. Ook tekeningen en schilderijen leveren een bijdrage hoe goed herkenbare plekken in de omgeving van Ommen er hebben uitgezien. Bezoekers van het museum worden geconfronteerd met sporen uit de twintigste eeuw, waaronder de bakermat van de padvinderij Baron van Pallandt maar ook Krisnamurti die Ommen op de kaart heeft gezet of de nare periode van de tweede wereld oorlog”, aldus Aarents. “Met de open monumentendag proberen we een tipje van de sluier op te lichten die over het verleden ligt. Daadoor herinnen we ons hoe het was en het nu is”, aldus Bruins.
De open monumentendag op 13 september start om 10 uur.

Bron: Harry Woertink – 26 augustus 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image