22 april 1998

Met de HKO terug in de tijd: Het oude stadhuis

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.482 keer gelezen.

OMMEN – Het Vrijthof in Ommen anno 1957 met het oude stadhuis. Dit raadhuis werd gebouwd in 1753 op de fundamenten van het aldaar in 1531 gebouwde stadhuis.

Foto Historische Kring Ommen
Het Vrijthof in Ommen anno 1957 met het oude stadhuis

In maart 1828 werd bij de brug een nieuw stadhuis gebouwd, omdat het huidige niet langer geschikt werd geacht en ook te klein was om tegelijk te dienen tot het houden van Kantongerecht en tot de bijeenkomsten van de raad. De gemeenteraad besloot in 1829 het oude raadhuis publiek te verkopen. De hoogste bieder was de timmerman Jannis Grootenhuis te Ommen met 925 gulden. Hij kon echter dit bedrag niet opbrengen, dus ging de koop niet door.

Het pand werd nu ingericht als woonhuis en verhuurd aan G. Poel. Bij raadsbesluit van 26 november 1836 kreeg het de bestemming van woning van de hoofdonderwijzer. Als zodanig heeft het gefungeerd dot 1908. Toen werd besloten het oude postkantoor in de Kruisstraat voor dat doel te bestemmen. Het hoofd der school C. Ennes ging verhuizen en oude stadhuis werd verhuurd als particulier woonhuis totdat het in 1957 werd afgebroken.

Bron: Ommer Nieuws – 22 april 1998


Aanvulling webredactie OudOmmen.nl: Zie ook de pagina: “Gemeentehuis

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image