микрозаймы

3 augustus 2011

Tentoonstelling van poëziealbums en stripboeken

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.787 keer gelezen.

Ze staan dit seizoen centraal in museum Palthehof in Nieuwleusen en komen allemaal uit particulier bezit. De 175 albums vormen samen met de 300 stripboeken de tentoonstelling “Lieve Woordjes en Stoere Helden”.

voorkantpalthehofb6.jpg

De poëziealbums beslaan een tijdsperiode van meer dan 100 jaar. Het oudste album dateert van 1882 terwijl het jongste album pas in 2006 is begonnen. Ook is er voorbeeld van een album amicorum, de voorloper van het poëziealbum, evenals van de opvolger, het tegenwoordig gebruikte vriendenboekje.

Een wereld vol herinneringen aan je eigen jeugd, zo omschrijven bezoekers de tentoonstelling. Je mocht vooral geen fout maken in een versje en moest natuurlijk netjes schrijven. Bij sommige versjes zijn de getrokken potloodlijnen nog te zien. De plaatjes, met of zonder glitters, de herkenbare albumversjes zoals je die zelf ook schreef in het album van je vriendin of buurmeisje; stuk voor stuk een wereld van herkenning.

Er zijn ook hele bijzondere albums op de tentoonstelling te zien. Wat te denken van een album uit het begin van de oorlog waaruit in latere oorlogsjaren, toen er geen plaatjes meer te koop waren, alle plaatjes zijn verwijderd om deze te hergebruiken in de albums van de vriendinnen. Of een pluk haar die in een album is aangebracht, een gedicht van een in de oorlog omgekomen joodse slager, een versje in kaboutertaal; het zijn stuk voor stuk bijzondere dingen.

Bijzonder zijn ook de vitrines waarin albums van enkele opeenvolgende generaties liggen. Zo is er onder andere een serie van vijf albums van overgrootmoeder tot kleindochter. In de albums is een grote verscheidenheid aan versjes te vinden, ook eigengemaakte waarvan sommige helemaal zijn toegeschreven op de bezitster van het album. Andere versjes bevatten verwijzingen naar min of meer bekende, zoals “Rozen verwelken”. In de tentoonstelling is de verandering in albumgebruik in de loop der jaren te zien, wat in de generaties albums duidelijk naar voren komt. Zo was het gebruik van plaatjes zo’n honderd jaar geleden nog niet vanzelfsprekend. En als ze al werden gebruikt, dan leek het net of ze ornamenten van een soort zijde hadden.

Naast de poëziealbums zijn er de stripboeken. Hiertoe behoren naast de bekende strips als Donald Duck en Kuifje ook de oudere strips als bijvoorbeeld Eric de Noorman, Kapitein Rob, Dick Bos en van wat latere jaren Flipje. Uiteraard is ook de vaste opstelling van het museum te bekijken met een schoolklasje, een boerenkamer en diverse oude ambachten. Een klein deel van het materiaal van de Union fietsenfabriek ontbreekt niet. Het museum is geopend tot en met 29 oktober 2011 op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Museum Palthehof is te vinden aan het Westeinde 3 in Nieuwleusen. www.palthehof.nl email: info@palthehof.nl

Bron: Museum Palthehof – 3 augustus 2011

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image