микрозаймы

20 april 2007

Streektaal en de Media

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.463 keer gelezen.

Het dialect staat dicht bij de mensen. Als er meer de streektaal gesproken wordt dan ook zal de media zich daarbij aanpassen. Het steekt de streektaalorganisaties dat de publieke regionale omroepen weinig aandacht hebben voor de streektaal in hun nieuwsuitzendingen.

sont.jpg

Dit in tegenstelling tot bij Omroep Friesland waar de voertaal niet anders is dan Fries. De omroep stelt geen taak te hebben om de streektaal te promoten. ‘We zijn geen streektaal EO, maar een omroep voor iedereen in de provincie Groningen’, aldus de directeur van omroep Noord.

Met als thema ‘Streektaal en de Media’ werd vrijdag 20 april 2007 in de Caroussel in Ommen een symposium gehouden door het SONT (Streektaal Organisatie Nedersaksisch Taalgebied). Regionale omroepen in het Nederlands deel van het Nedersaksisch taalgebied gaven hun visie over het gebruik van de Nedersaksische taal op radio en televisie. Niet van bovenhand opleggen, maar onderuit laten komen, zo was de conclusie.

Bij RTV Oost wordt in nieuwsuitzendingen alleen dialect gesproken als dat de situatie daarom vraagt of aangeeft. Volgens programmamaakster Thea Kroeze is de rijkdom van de streektaal de humor. Het Gronings wordt bij omroep Noord niet gestimuleerd maar wel gesproken. ‘Daar zijn wij niet voor. Wij volgen en registeren en voeren geen taalpolitiek, aldus omroepdirecteur Roel Dijkhuis, die de streektaal omschrijft als een natuurlijk transportmiddel van gedachten. Ook hier wordt de streektaal in de nieuwsuitzendingen toegepast daar waar het kan. Op de vraag waarom een journaal niet helemaal in de streektaal gemaakt was de reactie van de kant van de omroep dat de kijker het nieuws dan niet serieus neemt.

SONT maakt zich sterk voor de erkenning van het Nedersaksisch onder deel III van het Europees Handvest. ‘Het loopt achteruit met de streektaal als we niet elke centimeter bevechten. Het behoud van het culturele erfgoed valt en staat met erkenning’, aldus Arend ten Oever, voorzitter van het SONT. Eerdere pleidooien bij de verantwoordelijke minister sneuvelden omdat voldoende draagvlak zou ontbreken. ‘We moeten voorkomen dat sprekers van het dialect gaan denken dat hun taal minder de moeite waard is. Daarom moet de politiek de streektaal als ons cultureel erfgoed serieus nemen. Het spreken van een streektaal in het particuliere en openbare leven is een recht. In Duitsland is het plat-Duits wel erkend. Ook het Fries heeft een erkenning. Maar de politiek is nog niet klaar met ons. We gaan door’, aldus een strijdvaardige Ten Oever.

Tekst: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image