27 januari 2007

Streektaal centraal bij lezing Anne van der Meiden

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.148 keer gelezen.

De landelijke bekende Prof. Dr. Anne van der Meiden is vrijdag 23 maart 2007 te gast bij de Historische Kring Ommen (HKO). De van oorsprong Enschedese professor is theoloog en voormalig hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Utrecht in de Ethiek van de Massacommunicatie en Public Relations houdt voor de HKO een lezing over de toekomst van de streektaal.

070127_anne.jpg
Prof. Dr. Anne van der Meiden te gast bij de HKO

Ook wordt daarbij de geschiedenis en ontwikkeling van streektaal als cultuur belicht. Verder komen in zijn spreekbeurt Twentse verhalen aan bod. Van der Meiden staat bekend als een boeiend spreker met altijd een aandachtig gehoor. Deze bijzondere lezing wordt gehouden ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de HKO en vindt plaats in De Kern aan de Bouwstraat in Ommen, aanvang: 20.00 uur.

Anne van der Meiden (1929) schreef boeken over theologie, reclame, propaganda, spreken in het openbaar en public relations. Ook heeft hij een aantal streekromans op zijn naam staan. Nederland zag hem aan het werk toen hij in 2000 het huwelijk inzegende van Prins Bernhard jr. en Annette Sekrève. In 2005 ging Van der Meiden voor bij het kerkelijk huwelijk tussen Prins Floris en Aimée Söhngen. ‘Ik voel mij een Twent en direct daarna Nederlander’, aldus de in Nijverdal wonende Van der Meiden, die daarmee aangeeft aan dat de streektaal een taal van gevoel is. Sinds jaar en dag predikt Van der Meiden in het Twents. Ook heeft hij de Bijbel in het Twents vertaald.

Volgens Van der Meiden is er een opleving van het dialect die haar oorsprong vindt in de roep om globalisering van de samenleving.
‘Jonge mensen schamen zich ook niet meer voor hun dialect. Sterker nog, ze zijn er trots op. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren in Oost-Nederland het als een teken van achterlijkheid zien wanneer je geen dialect spreekt. Bijkomend voordeel is dat wanneer je een dialect spreekt, je het Nederlands vaak ook beter beheerst.’

Ondanks zijn grote liefde voor het Twents wil Van der Meiden niet als streektaalfanaticus de geschiedenis ingaan. ‘De streektaal wordt in Overijssel door hoog en laag gesproken, maar dubbele bewegwijzeringborden of raadsstukken zowel in het Nederlands en in de streektaal gaan te ver.’

Toegangsprijs: 3 euro per persoon. Voor HKO-leden geldt een korting van twee euro als de kortingsbon afgedrukt in de Nieuwsbrief van 22 februari 2007 wordt ingeleverd op donderdagmiddag of -avond 1 maart 2007 tijdens de HKO-inloop in het HKO-verenigingsgebouw Ommezien. Voor 1 euro wordt dan een toegangskaart verstrekt. Wie niet zelf naar de inloop kan op 1 maart 2007 mag bellen met Joke Feddema of Aldien Pasman voor een gereduceerd toegangskaartje.

tekst: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl


Webredactie OudOmmen.nl: zie ook andere nieuwsartikelen met Anne van der Meiden:

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image