23 februari 2012

Streekmuseum Ommen 60 jaar ‘jong’ in 2012

Categorie: Miny Vroegindewey.    2.322 keer gelezen.

Dit jaar 2012 is het Streekmuseum Ommen 60 jaar ‘jong’ en nauw verbonden met de rijke geschiedenis van Ommen.

 Foto: OudOmmen
Opening van de Oudheidkamer in molen Den Oordt in 1964. Achter de tafel de wethouders Seinen en Immink.

In 1952 werd het Streekmuseum opgericht door enkele enthousiaste inwoners van Ommen. Zij richtten een voorlopig comité op met als belangrijkste doelstelling: het verzamelen, bewaren en exposeren van het cultuurbezit van Ommen. In 1964 stelde de gemeente Ommen de houtzagenmolen (daterend uit 1824) beschikbaar en kon men eindelijk de verzamelingen exposeren voor publiek. Het ruimtegebrek was nijpend, en in 1969 werd het Tolhuis afgebroken en in originele staat opgebouwd naast de molen, en ingericht als expositieruimte. De afgelopen jaren vonden vele bezoekers de weg naar het Streekmuseum, dat een populaire toeristische trekpleister is geworden.

Exposities en activiteiten
Heel veel is er te zien en te beleven in het Streekmuseum, waaronder permanente tentoonstellingen over de rijke geschiedenis van de gemeente Ommen. Zo zijn er o.a. tentoonstellingen over Krishamurti en de Sterkampen, kamp Erika, de scouting, oude interieurs, klederdrachten, sieraden, gebruiksvoorwerpen uit de 19e en 20e eeuw. Verder is er een collectie van de kunstenaar Willem Höfker te zien. Höfker verbleef regelmatig in Ommen en schilderde het Ommense boerenleven. ‘Het Streekmuseum onderscheidt zich van andere musea door zijn streekgebonden collectie, zoals de Ommerschans, Kamp Erika en Krishamurti. En natuurlijk ook omdat er een molen en een tolhuis bij zijn’, vertelt beheerder Harold Dokter. Bezoekers kunnen in het streekmuseum heel veel zien, en worden hierbij ontvangen door enthousiaste vrijwillig(st)ers, die graag hun grote kennis over Ommen delen.

 Foto: OudOmmen
Het Streekmuseum op een mooie zomerdag.

Ook voor 2012 staan weer tal van activiteiten op de agenda. Zo zijn er in de maanden juli en augustus de Sallandse markten met diverse demonstraties van historische ambachten en twee boekenmarkten. Ook voor de jeugd is er genoeg te beleven in het museum. Voor hen wordt het project ‘Gait en Gerdiene, jong in 1910’ georganiseerd. Bij dit project gaan de kinderen ruim een eeuw terug in de tijd, krijgen een rondleiding in het museum en gaan ook ‘aan het werk’. Zij mogen met een griffel op een lei schrijven, sokken stoppen, luiers wassen, hoepelen en steltlopen, koffiebonen malen en koper poetsen. Voor het Gait en Gerdiene project hebben zich voor komend seizoen 7 scholen met in totaal 223 leerlingen opgegeven , en de start is op 5 maart. Het project was in 2011 een groot succes. ‘Van de scholen hebben we alleen maar zeer positieve reacties gehad’, aldus Harold.

Gedurende het hele jaar is het mogelijk om een stadsrondleiding (met gids) af te spreken. Een stadsrondleiding houdt in dat onder begeleiding van een gids Ommen wordt verkend, al dan niet met de fiets. Stadsrondleidingen worden gegeven vanaf ongeveer 15 personen. Groepen kunnen zich aanmelden bij Harold Dokter, die vervolgens een gids regelt. Van april t/m september is onder leiding van een molenaar of een andere vrijwillig(st)er de molen te bezichtigen. De molen is gelijktijdig geopend, met de openingstijden van het museum, mits er een vrijwilliger is die rondleidingen op de molen kan geven, maar dat kunnen de meesten wel. De molenaar is zelf altijd aanwezig op de dinsdagmiddagen en op afspraak het gehele jaar. molenaar of een andere vrijwillig(st)er de molen te bezichtigen. “. Dit geldt ook voor de openingstijden van het museum, dus niet alleen van april t/m september. Verder zijn er de komende tijd lezingen in het Streekmuseum. Op 24 februari is er een lezing met video over de Ommerschans, en op 1 maart een lezing over de oorlogsvlieger Oberdak door Richard Schuurhuis. Beide lezingen beginnen om 20.00 uur.

 Foto: OudOmmen
Dieks Horsman vertelt leerlingen uit het basisonderwijs over oude ambachten.

De vrijwillig(st)ers
Het Streekmuseum is een bijzonder stuk erfgoed, wat alleen kan bestaan dankzij de inzet van de circa 44 enthousiaste vrijwillig(st)ers. ‘Een vrijwilliger is er in de eerste plaats om de bezoekers wegwijs te maken in het museum, tolhuis en eventueel de molen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook huishoudelijke taken zoals stofzuigen, vitrines “vingervrij” maken, schoonhouden van het museum, klusjes in en rond het museum. Ook het begeleiden bij projecten en meedenken behoren tot de mogelijkheden’, vertelt beheerder Harold Dokter, die verder aangeeft altijd op zoek te zijn naar nieuwe vrijwilligers. ‘Je hebt er nooit te veel.’ De enthousiaste vrijwillig(st)ers hechten volgens Harold veel waarde aan de sociale contacten. ‘Ook het leren en uitdragen van het culturele erfgoed van Ommen is een grote motivatie. Het is een gezellige groep.’

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. In januari is het museum en/of de molen alleen op afspraak te bezoeken. In de maanden juli en augustus is het museum ook op maandag geopend, van 17.00 – 21.00 uur. Tijdens deze openingstijden is in de maanden april t/m september ook de molen te bezichtigen. Voor groepen bestaat er het gehele jaar de mogelijkheid om na afspraak ook buiten de openingstijden het museum te bezoeken. Voor meer informatie hierover en over speciale arrangementen kan contact worden opgenomen met het Streekmuseum telefoonnummer: 0529 – 453487, of via mail: info@museum-ommen.nl. Voor meer informatie en mooie foto’s van activiteiten www.museum-ommen.nl.

Bron: Miny Vroegindewey – 23 februari 2012

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image