микрозаймы

26 september 2008

Streekdrachtgeschiedenis tentoongesteld in Streekmuseum Ommen

Categorie: Harry Woertink.    1.501 keer gelezen.

OMMEN – Van schootjakken tot troelamutsen en van schölk tot marktkiel. Het is allemaal te zien op de speciale thema expositie “Streekdrachtgeschiedenis uit de nalatenschap van Gerridina Nijenhuis-Steen” in het Ommer Streekmuseum.

DSC02294 (3)b1.jpgDe expositie toont alle kostuums uit het leven van Gerridina Nijenhuis (1892-1996) uit Witharen.

Totaal 42 verschillende drachten zijn er te bewonderen en geven een goed beeld hoe de mensen in Salland in de achttiende en negentiende eeuw gekleed waren. Geboren in de Ommer buurtschap Zeesse woonde Gerridina in het boerderijtje met tolhuis aan de weg tussen Ommen en Balkbrug. Zij werd vroeg weduwe en voedde haar twee kleine kinderen Hendrik en Mina alleen op, deed het boerenwerk, verzorgde het vee en inde de tolgelden voor de gemeente Ommen. Daarnaast verzorgde ze diverse familieleden tot hun dood, breide en maakte alle kleren zelf. Tot haar overlijden in 1996 is Gerridina altijd in haar streekdracht blijven lopen. Haar honderdste verjaardag heeft zij voor haar doen groots en stralend gevierd: gekleed in haar trouwkostuum.

Streekdrachtdeskundige Wielent Harms, afkomstig uit Daarle maar nu wonend in Renkum is de beheerder van deze unieke klederdrachtcollectie. De garderobe van Gerridina valt te onderscheiden in kleding voor uit de rouw en kleding voor in de rouw. Verder is haar kleding in te delen in die van daagsekleding, zondagse kleding, opknappersgoed en gelegenheidskleding. Op zondag wisselde Gerridina meestal zeven keer van kleding. Na het opstaan ’s morgens werd de werkkleding aantrokken om de beesten te voeren en de koeien te melken. Vervolgens ging het ‘kerkgoed’ aan, de zondagse kleding. Direct na de kerkgang kwam het opknappersgoed voor de dag en voor de tweede kerkgang op zondagmiddag werd het kerkgoed weer aangetrokken. Na thuiskomst werd deze kleding verwisselend voor een werktenue vanwege de verzorging van het veen. Gedurende de avonduren droeg zij weer opknappersgoed en voor de nacht een nachtjapon.

Op het platteland had men voor elke gelegenheid een passende schort, of het nu was bij het voeren van de beesten of als pronkdracht. Het linnengoed dat Gerridina bijhaar huwelijk kreeg, werd traditioneel keurig uitgestald in het bovenste deel van het kabinet en de jakker en rokken in de laden. Van het linnen aan de rol konden nog lakens en hemden gemaakt worden. Dat stelden men echter graag levenslang uit omdat het opmaken van de voorraad ook gold als een teken van verval en armoede. Van haar man Gerrit Hendrik behield Gerridina een paar complete pakken, een zwarte marktkiel, de strohoed die hij op had met het hooien en de Goudse pijp. De verzameling kleding inclusief foto’s en gebruiksvoorwerpen geven een goede weerspiegeling van de voorbije mode. De tentoonstelling is te zien van 1 oktober 2008 t/m 31 maart 2009 in het Streekmuseum aan Den Oordt 7 in Ommen. De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Tekst en foto: Harry Woertink

Bron: Harry Woertink – 26 september 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image