21 november 2012

Stichting Herdenking Joods Ommen: Stolpersteine op een achttal locaties in Ommen

Categorie: Harry Woertink, Oorlog en Bevrijding.    1.870 keer gelezen.

 Het is de Stichting Herdenking Joods Ommen gelukt om maandag 4 maart 2013 Gunter Demnig naar Ommen te halen voor het plaatsen van de zogeheten Stolpersteine.

De Joodse familie van der Hoek in een doorgangskamp, einige tijd later omgebracht in een concentratiekamp.
Foto: OudOmmen.nl

Het gaat om een achttal locaties verspreid in het centrum van Ommen. Vanaf 09.00 uur worden deze kleine steentjes gelegd in het plaveisel. Het markeert de huizen waar laatstelijk Joden hebben gewoond. Het zijn geen steentjes waar je over struikelt: ze liggen niet hoger dan de omliggende stenen. Het zijn wel stenen om bij stil te staan. Op de steen komt een messing plaatje met daarop vermeld de namen, geboorteplaats en -datum en de plaats en datum van overlijden van de Ommer Joden.

Gunter Demnig is een beeldend kunstenaar uit Duitsland, die in Europa al meer dan 35.000 stenen heeft geplaatst. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Het gaat om de volgende acht locaties: Gasthuisstraat 19, Markt 4, Brugstraat 18, Brugstraat 19, Kerkplein 6, Kerkplein 7, Dr. A.C. van Raaltestraat 1 en Dr. A.C. van Raaltestraat 5. Voor meer informatie: www.joodsommen.nl.

Bron: Harry Woertink – 21 november 2012

2 Reacties »

• • •

2 reacties »