микрозаймы

12 februari 2012

Spoor naar Woeste Hoeve, zoektocht naar Poolse oorlogsvlieger – 1 maart lezing in Streekmuseum Ommen

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.346 keer gelezen.

OMMEN – In het Ommer Streekmuseum houdt Richard Schuurman donderdag 1 maart om 20.00 uur een lezing over zijn zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak.

 Foto’s: Richard Schuurman
De Poolse piloot Czeslaw Oberdak in 1942

Deze Poolse oorlogsvlieger maakte op 30 mei 1944 in Dalmsholte een noodlanding. Dankzij hulp van het verzet wist Oberdak lange tijd uithanden van de Duitsers te blijven, maar werd in december 1944 bij toeval toch opgepakt en opgesloten in de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Hij was vervolgens een van de 117 mannen die op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve werd gefusilleerd door de Duitsers, als wraak voor de aanslag op SS-generaal Rauter. De 23-jarige Pool Czesław Oberdak was na de Tweede Wereldoorlog voor zijn familie 46 jaar zoek. Met een vage aanwijzing dat hij in mei 1944 in Nederland bij Zwolle een noodlanding had gemaakt, ging Oberdaks zuster Ludmiła Kaczmarska in 1991 actief op zoek.

Richard Schuurman werd gegrepen door haar hulpkreet en beet zich vast in de zaak. Oberdak kwam als onderduiker op negen adressen in Nederland. Vanuit Ommen werd Oberdak geholpen door verzetsman Jan Seigers, die hem had meegenomen naar zijn huis aan de Wolfskuil in Ommen. De journalist Richard Schuurman uit Lelystad heeft de bevindingen van zijn zoektocht beschreven in een boek met de titel: “Spoor naar Woeste Hoeve, de zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak”. Tegelijk reconstrueert het boek uitvoerig de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve. Door de beperkte ruimte in het museum wordt plaatsreservering vooraf aanbevolen. De entree is inclusief koffie 5 euro per persoon. Email: info@museum-ommen.nl; telefoon 0529-453487.

Bron: Harry Woertink – 11 februari 2012

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image