8 september 2008
Speuren naar spoorverhalen, sporen in Zwolle
Open Monumentendag op 13 september heeft het aansprekende thema ‘Sporen’. Het Historisch Centrum Overijssel haakt samen met de werkgroep Spoorhazen uit Assendorp op dit thema in met de tentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’.
Foto: HCO
De eerste trein die na de duitse inval uit Zwolle vertrekt gaat naar Herfte waar deze kinderen op de Buitenschool worden ondergebracht. De halte Herfte-Veldhoek lag toen aan het lijntje naar Dalfsen bij de tweede spoorwegovergang in de Herfterweg.
U maakt kennis met de ‘persoonlijke’ geschiedenis van het spoor in al haar facetten via foto’s, via de film ‘Sporen in de tijd’ en via persoonlijke relieken van oud-N.S. medewerkers. De Wijk Assendorp in Zwolle staat algemeen bekend als dé spoorwijk van Zwolle. Een groot deel van de huizen is gebouwd voor medewerkers van de N.S. Er is een tijd geweest dat één kwart van de Zwolse bevolking werkzaam was bij het spoor. Maar de snel veranderende tijden en situaties hebben ertoe bijgedragen dat alles omtrent het spoor en haar medewerkers totaal veranderd is. De rijke geschiedenis van het spoor blijft echter bijzonder interessant.
Foto: HCO
File voor het passeren van een trein bij de spoorwegovergang bij de Veerallee, Kamperlijntje, spoorlijn Zwolle – Kampen, rechts het PTTgebouw aan de Westerlaan, ca. 1966.
In 2005 heeft de Werkgroep Ouderen Assendorp besloten de geschiedenis van deze zo kenmerkende periode vast te leggen. Besloten werd om de spoorverhalen van oud-spoormedewerkers op te schrijven en veilig te stellen. De Werkgroep Spoorhazen ging van start ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Welzijn Ouderen-Zwolle. Twee keer per jaar werd door de werkgroep een spoormiddag voor en door Spoorenthousiastelingen georganiseerd. Deze bijeenkomsten bleken een schot in de roos. Ze waren dé gelegenheid om juist die ene oude collega weer tegen te komen. Veel herinneringen kwamen spontaan boven. Alsof het slechts gisteren was dat ze met elkaar werkten en tijdens het middaguur gezamenlijk de warme hap aten, die hun vrouwen trouw iedere dag naar de werkplaats kwamen brengen.
Foto: HCO
Werkzaamheden aan de aanleg van het spoorviaduct in de IJsselallee waar vroeger de beruchte Ittersumse overweg lag. Over het viaduct rijdt een trein. De Sint-Jozefkerk aan de horizon, heistelling in de voorgrond (1974 – 1984).
Afgelopen jaren hebben de leden van de werkgroep Spoorhazen vele amusante momenten beleefd met de interviews, door het plezier dat veel oud-spoormedewerkers hadden in het vertellen van hun herinneringen. Stralend haalden ze oude foto’s tevoorschijn of pronkten met hun oude uniform. Zichtbaar trots op hun tijd bij het spoor. Maar ook moeilijke momenten hoorden daarbij. Verhalen over de oorlog of over ongelukken die gebeurden. Al met al een verzameling anekdotes, verhalen, foto’s en materialen die een veelzijdig beeld geven over een roerige tijd bij het spoor. Een tijd die zó vormend en belangrijk is geweest voor de stad Zwolle, en met name de wijk Assendorp/Pierik.
Het resultaat van drie enerverende jaren speuren in de geschiedenis van het spoor in Zwolle is de tentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’ en een katern speciaal over het spoor in de wijkkrant ‘De Assendorper’. Het eerste exemplaar van de wijkkrant zal op 13 september worden overhandigd aan dhr. Bert de Vries, directeur van het Historisch Centrum Overijssel. De tentoonstelling is op zaterdag 13 september in het HCO van 14:00 – 17:00 uur te zien. Na Open Monumentendag is de fototentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’ vanaf 16 september tot en met 24 oktober tijdens de reguliere openingstijden van het HCO te bekijken. Tevens zullen bij de tentoonstelling, achtereenvolgens, verschillende spoorfilms vertoond worden!
Datum: 16 september t/m 24 oktober 2008
Locatie: Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat t.o. parkeergarage Diezerpoort, Zwolle
Toegang: gratis
Bron: Historisch Centrum Overijssel – 8 september 2008
• • •
Hallo Marietje-Jo,
Het is heel frappant dat jij de vraag van Marietje Klosse (Wie gingen er nog meer mee naar de dierentuin in Emmen?) op deze wijze hebt kunnen beantwoorden.
Ik vind het bijzonder dat een anzichtkaart van mijn moeder (tante Mien) de sleutel was naar de oplossing.
Wellicht bevinden zich nog meer verrassingen in de schoenendoos met oude anzichtkaarten.
Hans de Jonge, IJsselstein
N.a.v. nr. 3:

Hé, Marietje – weet je nog wel hoe groot de koffer was, die Ome Smid meenam op de dagreis naar Emmen op 8 augustus 1946?
Uit de met kaarten gevulde schoenendozen van Tante Mien uit Zeist mocht ik alle ansichten meenemen, die ik graag zou hebben – ook deze zat ertussen!
Zo kun je nu precies zien, wie er in elk geval mee geweest zijn naar Emmen!
Groeten van Marietje-Jo
Wat ik me herinner is dat en het was na de oorlog, we met de familie naar de Dierentuin in Emmen gingen in goederenwagons, waar banken in gezet waren
Ik zie nog m’n ome Smid met een koffer vol met boterhammen voor onderweg.
De trein en die koffer vergeet ik niet. Het andere, o.a de dierentuin, daar weet ik niets meer van.
Wie ging er nog meer mee? Fam. Wessel? Marietje Klosse.
Geachte lezer,
Verleden week zaterdag werd ik door stoomlocomotiefgefluit en gedender erop geattendeerd, dat er iets speciaals gaande was in Zwolle.
Ik heb de stoomlocomotief diverse keren voorbij zien komen en bekeken. Vanaf de “Hoge brug” had ik een mooi uitzicht. Het liet mijn hart sneller slaan en leuk was het andere treinfanaten te ontmoeten op deze brug. Ik hoorde dat er ook een expositie gaande was in het gebouw van HCO.
Spoedig zal ik hier op af gaan!
Als ik dit van tevoren geweten had, de berichtgeving had ik gemist, dan had ik u waarschijlijk benaderd en de suggestie gedaan om mijn schilderij van de Blauwe Engel, Het Kamper Treintje (2006), voor deze expositie aan u uit te lenen!
Deze hangt nu in mijn atelier. Een eerdere versie (1975) heb ik destijds verkocht aan Aranka meijerink van het POM. Een afbeelding hiervan is terug te vinden op de cover van “Ach lieve tijd” Zwolle toen en nu deel 4, een uitgave van Waanders.De betiteling hiervan kan ik mis hebben.
Mocht u er eventueel nog belang bij hebben; Ik hoor het graag.
Desgewenst stuur ik u de afbeelding van “De Blauwe Engel” toe per email.
vriendelijk groetend,
Rudolf Koning
(werk is ook te bekijken op http://www.hetpaletzwolle.nl en http://www.kunstenaars.nu)
heel interessant deze pagina,s ik houd vooral van oude auto’s en foto’s zoals deze file bij de spoorwegovergang jullie schrijven erbij circa 1955, maar de foto kan in elk geval niet voor 1961 gemaakt zijn, want de renault r4 die op de foto staat is geproduceerd van 1961 tot 1995 ik denk dus dat + – 1966 dichter in de buurt komt vr. groeten henk bril
Redactie OudOmmen: Bedankt Henk, de informatie komt van het Historisch Centrum Overijssel, maar we nemen uw advies graag over en hebben er “ca. 1966” van gemaakt.
Voeg een reactie toe