8 september 2008

Speuren naar spoorverhalen, sporen in Zwolle

Categorie: Historisch Centrum Overijssel.    8.110 keer gelezen.

Open Monumentendag op 13 september heeft het aansprekende thema ‘Sporen’. Het Historisch Centrum Overijssel haakt samen met de werkgroep Spoorhazen uit Assendorp op dit thema in met de tentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’.

1e trein na duitse inval 1940 van zwolle naar herfteb.JPGFoto: HCO
De eerste trein die na de duitse inval uit Zwolle vertrekt gaat naar Herfte waar deze kinderen op de Buitenschool worden ondergebracht. De halte Herfte-Veldhoek lag toen aan het lijntje naar Dalfsen bij de tweede spoorwegovergang in de Herfterweg.

U maakt kennis met de ‘persoonlijke’ geschiedenis van het spoor in al haar facetten via foto’s, via de film ‘Sporen in de tijd’ en via persoonlijke relieken van oud-N.S. medewerkers. De Wijk Assendorp in Zwolle staat algemeen bekend als dé spoorwijk van Zwolle. Een groot deel van de huizen is gebouwd voor medewerkers van de N.S. Er is een tijd geweest dat één kwart van de Zwolse bevolking werkzaam was bij het spoor. Maar de snel veranderende tijden en situaties hebben ertoe bijgedragen dat alles omtrent het spoor en haar medewerkers totaal veranderd is. De rijke geschiedenis van het spoor blijft echter bijzonder interessant.

file voor passerende trein.JPGFoto: HCO
File voor het passeren van een trein bij de spoorwegovergang bij de Veerallee, Kamperlijntje, spoorlijn Zwolle – Kampen, rechts het PTTgebouw aan de Westerlaan, ca. 1966.

In 2005 heeft de Werkgroep Ouderen Assendorp besloten de geschiedenis van deze zo kenmerkende periode vast te leggen. Besloten werd om de spoorverhalen van oud-spoormedewerkers op te schrijven en veilig te stellen. De Werkgroep Spoorhazen ging van start ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Welzijn Ouderen-Zwolle. Twee keer per jaar werd door de werkgroep een spoormiddag voor en door Spoorenthousiastelingen georganiseerd. Deze bijeenkomsten bleken een schot in de roos. Ze waren dé gelegenheid om juist die ene oude collega weer tegen te komen. Veel herinneringen kwamen spontaan boven. Alsof het slechts gisteren was dat ze met elkaar werkten en tijdens het middaguur gezamenlijk de warme hap aten, die hun vrouwen trouw iedere dag naar de werkplaats kwamen brengen.

aanleg spoorwegviaduct ijsselallee--.JPGFoto: HCO
Werkzaamheden aan de aanleg van het spoorviaduct in de IJsselallee waar vroeger de beruchte Ittersumse overweg lag. Over het viaduct rijdt een trein. De Sint-Jozefkerk aan de horizon, heistelling in de voorgrond (1974 – 1984).

Afgelopen jaren hebben de leden van de werkgroep Spoorhazen vele amusante momenten beleefd met de interviews, door het plezier dat veel oud-spoormedewerkers hadden in het vertellen van hun herinneringen. Stralend haalden ze oude foto’s tevoorschijn of pronkten met hun oude uniform. Zichtbaar trots op hun tijd bij het spoor. Maar ook moeilijke momenten hoorden daarbij. Verhalen over de oorlog of over ongelukken die gebeurden. Al met al een verzameling anekdotes, verhalen, foto’s en materialen die een veelzijdig beeld geven over een roerige tijd bij het spoor. Een tijd die zó vormend en belangrijk is geweest voor de stad Zwolle, en met name de wijk Assendorp/Pierik.

Het resultaat van drie enerverende jaren speuren in de geschiedenis van het spoor in Zwolle is de tentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’ en een katern speciaal over het spoor in de wijkkrant ‘De Assendorper’. Het eerste exemplaar van de wijkkrant zal op 13 september worden overhandigd aan dhr. Bert de Vries, directeur van het Historisch Centrum Overijssel. De tentoonstelling is op zaterdag 13 september in het HCO van 14:00 – 17:00 uur te zien. Na Open Monumentendag is de fototentoonstelling ‘Sporen in Zwolle’ vanaf 16 september tot en met 24 oktober tijdens de reguliere openingstijden van het HCO te bekijken. Tevens zullen bij de tentoonstelling, achtereenvolgens, verschillende spoorfilms vertoond worden!

Datum: 16 september t/m 24 oktober 2008
Locatie: Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat t.o. parkeergarage Diezerpoort, Zwolle
Toegang: gratis

Bron: Historisch Centrum Overijssel – 8 september 2008

5 Reacties »

• • •

5 reacties »