24 december 2008

Soms was het haast teveel – ‘Met schrijven is geen droog brood te verdienen, ga jij maar een vak leren’

Categorie: Boeken & Tijdschriften, Ommer Nieuws.    2.308 keer gelezen.

DALMSHOLTE – door Erna Ekkelkamp – “Telkens als ik in het boek aan het lezen ben, realiseer ik me; wat bijzonder, dit heeft zich allemaal in mijn eigen huis afgespeeld.”

ON0812240001b-.jpgFoto: Erna Ekkelkamp
De neven Dieks Horsman en Johan van Dorsten voor het ‘spullegie’ van Albert en Aaltje Horsman, de ouders van Dieks. “Mooi om je familiegeschiedenis te lezen”

In zijn handen houdt Dieks Horsman het boek ‘Soms was het haast teveel’, dat door zijn neef, de schrijver Johan van Dorsten, werd geschreven over het leven van zijn ouders. Een familiegeschiedenis in romanvorm. Dat is eens iets anders dan een droge stamboom, en heel gewild, ervaart Johan van Dorsten. “Ik krijg vaak verzoeken om over bepaalde mensen te schrijven”, vertelt de 82-jarige schrijver. “Maar daar ga ik alleen op in als het om interessante mensen gaat. Het moet tenslotte wel een mooi verhaal worden. Vijftien jaar geleden heb ik een boek geschreven over mijn grootouders, die ook de grootouders van Dieks zijn. Na ‘Lied aan de Vecht’ heb ik verscheidene boeken geschreven, maar nu wilde ik weer eens iets over mijn eigen familie schrijven.” Johan van Dorsten schreef in totaal bijna veertig boeken.

Hij begon hiermee na zijn vervroegd pensioen, dat betekent dat hij gemiddeld tweemaal per jaar een boek aflevert. Zolang hij zich kan herinneren was het zijn wens om schrijver te worden. Maar zijn vader, kleermaker Gerrit Jan van Dorsten, zag dat niet zitten. “Daar is geen droog brood mee te verdienen. Ga jij maar gewoon een vak leren.” Dat deed Johan, maar het schrijven liet hem niet los. “In 1960 kregen we na een paar zoons, eindelijk een dochter. Daar was ik zo blij mee, dat ik in één adem een kinderboekje schreef, dat nog werd uitgegeven ook. Daarna schreef ik een boek over Staphorst. Ook dat werd uitgegeven, maar leverde zo weinig op, dat ik ermee stopte”, vertelt hij. Pas toen hij op 57-jarige leeftijd werd wegbezuinigd bij zijn baas, besloot hij de pen opnieuw op te pakken. “Voor de vorm heb ik geprotesteerd tegen mijn gedwongen ontslag, maar in mijn hart dacht ik: mooier kan het niet. Nu kan ik schrijven, terwijl het geld gewoon binnenkomt.” Inmiddels is Van Dorsten met name in de christelijke hoek, een bekend schrijver.

Vrijwel al zijn romans spelen zich af op het Overijsselse platteland, de streek waar hij opgroeide en die hij kent als zijn broekzak. Voor zijn nieuwste boek kreeg hij veel inspiratie en informatie van zijn neef Dieks Horsman, zelf ook geen onverdienstelijk schrijver en verteller. Met die aantekeningen ging Johan van Dorsten aan de slag. Moeite de hoofdpersonages, Albert en Aaltje Horsman goed te karakteriseren had hij niet, want als jongen logeerde hij vaak op de boerderij van zijn oom en tante. De neven zijn beiden trots op het boek, dat een deel van hun afkomst beschrijft. En het volgende verhaal? Gaat dat over de schrijver zelf? “Ik weet het nog niet”, zegt hij. “Ik moet nog maar eens zien hoe lang ik het blijf volhouden. Het is toch een vermoeiend proces zo’n boek. Ik schrijf iedere ochtend een half uur, gewoon met pen en papier. Het gaat me vlot van de hand. Als het manuscript klaar is, typ ik alles over op de computer. Een hele klus. Dus als het af is, ben ik ook echt aan het eind van mijn latijn. Maar het blijft mooi werk. Dus voorlopig schrijf ik door.”

Geschiedenis
“Het schrijven komt van de kant van onze moeders”, weet Dieks Horsman. “Zij waren zusters en voor boerenvrouwen in die tijd ongekend intellectueel. Mijn moeder verslond alles wat er maar te lezen was.” Zijn vader was daarentegen een goed verteller. Door hem kwam Dieks heel veel te weten over de geschiedenis van het leven rondom Ommen. “Toen hij honderd werd, vroeg dominee Van Egmond waarom hij eigenlijk niets had opgeschreven. Op dat moment besloot ik alles wat hij me ooit verteld heeft over zijn leven, op te schrijven.” Behalve de herinneringen van zijn vader schrijft Dieks talrijke verhalen over boerderij- en veldnamen voor de Darde Klokke.

Bron: Ommer Nieuws – 24 december 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image

U kunt afbeeldingen aan de reactie toevoegen door hier te klikken.