21 oktober 1947
Rijkskamp voor Sociale Jeugdzorg te Ommen – Gratis opleiding tot schipper
In het aan natuurschoon zoo rijke Eerde ligt, geheel verscholen tussen de bossen, het Rijkskamp voor Sociale Jeugdzorg in Ommen, echter beter bekend als het Kamp Willems.
De heer Willems is namelijk ook commandant van dit kamp, evenals vóór de oorlog van het kamp voor jeugdige werkelozen en later voor wils-zwakke jongens. Nu is het een selectiekamp voor de schippers-internaten te Dieren, Dordrecht en Vlaardingen. Deze internaten leiden op voor de kustvaart, Rijnvaart en desgewenst voor de grote vaart. Schipperszoons kunnen rechtstreeks naar het internaat; de andere jongens, die interesse voor de scheepvaart hebben, komen via de arbeidsbureaux eerst in het kamp te Ommen. Zij moeten hier 3 maanden verblijven en krijgen gedurende die tijd onderricht in bankwerken, timmeren en schilderen en herhalingsonderwijs in taal, rekenen en aardrijkskunde. Aan de culturele vorming wordt eveneens aandacht besteed; volkszang, muziek, toneel, enz. Voor de lichamelijke ontwikkeling worden verschillende sporten beoefend, zoals voetbal, handbal, turnen. Het kamp en de internaten staan op algemeen Christelijke grondslag. De geestelijke verzorging is in handen van Protestantse en Rooms-Katholieke geestelijken, waarvoor wekelijks een dag gereserveerd wordt. De voornaamste taak is karaktervorming en het aankweken van gemeenschapszin.
Er is plaats voor 70 jongens, die in groepen van 18 uitgezonden worden naar een der bovengenoemde internaten. Elke jongen, die van het internaat af komt, wordt ook geplaatst. De heer Willems toonde ons brieven van jongens, die vol trots schreven, dat zij een betrekking hadden f 100 tot f 160 per maand, plus kost. Na 4 jaar practijk kan zo’n jongen, wanneer hij de studie bijhoudt, aanvragen om examen te mogen doen voor de scheepvaartschool te Delfzijl en opgeleid worden voor Stuurman. Eenige jongens hebben het reeds zover, gebracht. De gehele opleiding geschiedt gratis en is voor rekening van het rijk. Inderdaad jeugdzorg, waarop ons land trots kan zijn. De jongens leiden hier uiteraard een echt kampleven, waar strenge discipline heerst, maar deze wordt geenszins als een last gevoeld. Integendeel, de jongens blaken van levenslust en ijver voor de arbeid. De leiders, specialisten in hun vak, verstaan uitermate de kunst met hun leerlingen om te gaan, zodat straffen tot de zeldzaamheden behoren. Want het opvoeden van 70 gezonde knapen van 16 tot 19 jaar is verre van eenvoudig en vereist veel tact.
De voeding plaatst de leiding en de kok nogal eens voor problemen. Men moet namelijk toekomen met het gewone rantsoen, het kamp krijgt geen extra toewijzing. Jongens in de kracht van hun leven lusten echter wel iets meer. Men tracht dit probleem, op te lossen door de kwaliteit zo hoog mogelijk op te voeren. Binnenkort wordt er ook les in koken gegeven, zodat zij zich later ook hiermede kunnen redden. Wij hebben de overtuiging gekregen, dat, wanneer deze jongens afgestudeerd zijn en in het volle leven komen, tegen de grootste moeilijkheden opgewassen zullen zijn en met vreugde aan hun opleiding terug zullen denken. Dat zij commandant Willems niet vergeten, blijkt wel uit de talrijke opgetogen brieven die hij ontvangt. Het Departement van Onderwijs doet hier mooi werk, dat in brede kring aandacht verdient.
Bron: Krantenknipsel uit het archief van Jan Lucas – 21 oktober 1947
• • •
Zie het kranteknipsel over het overlijden van de heer Willems in 1950 in De Heerenveensche koerier : onafhankelijk dagblad voor Midden-Zuid-Oost-Friesland en Noord-Overijssel – 08-02-1950 onderaan in http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.nl/2011/07/13-kampen-en-oorden-rondom-ommen.html en zie de bron in Delpher http://kranten.delpher.nl/nl/view/index?query=hitlerjugend+eerde&coll=ddd&image=ddd%3A010537321%3Ampeg21%3Aa0021&page=1&maxperpage=10
ik ben piet stricker,ik heb eerst in ommen gezeten,en toen naar internaat callenburg in vlaardingen westhavenkad,daar kreeg ik mijn opleiding voor de zeevaart,dat was in 1947,het was een prachttijd,ik ben nu 81jaar en denk nog vaak aan die tijd terug,en aan mijn varends tijd,ik heb kustvaart gruno gevaren op de kustvader erna,en bij maatschappij nederland op de ms tarakan,en ik heb bij de knsm gevaren,op ms hydra,wij kan pietstricker nog van internaat vlaardingen caldenburg,de bootsman was de hr vlot en de commandant was de hr zeijlenmaker,ik hoop dat ik reactie krijg,op mijn e,mail adres,groetjes van piet stricker uit hoorn nh.
Ik ben een oudleerling van het kamp Eerde te Ommen.In mijn tijd (1949 ?)was meneer Koning de directeur van het kamp, JAN POMPER was de sport leraar enhet kamp was verdseld in drie delen: Brulboei onder meneer v. Buuren Neptunes onder meneer Hirsch ? en Kraaiennest o.l.v. Van der Made? Tijdens mijn verblijf werkten we aan een tentoonstelling over de Benelux.Het was eigenlijk een selectie kamp en je kreeg er verschillende opleidingen zeer kort timmeren schilderen en metaal. Ik ging door na een half jaar naar Het inernaat van Kinsbergen in Dieren (dir. meneer Nauta.?) Mijn oude schoolvriend Kees Slaman ging mij voor en die is later Kapitein geworden op o.a. de FRANS W en ik ben zeer lang machinist geweest op het Ms.Jutland en de Hendrka Maria. Wie weet nog wat meer te vertellen uit die tijd, ik ben intussen 79 jaar geworden en denk nog vaak aan die tijd terug.
Paul Biegel en Theo Toonen waren mijn vrienden in het kamp Eerde
Ik verblijf nu in Oosterhout NB met mijn echtgenote.
06 24 24 20 40.
Ik zou het leuk vinden iets te horen !
In het niet-publieke (dwz eerst inloggen om het te kunnen inzien) domein van Oorlogsdocumentatie op dit forum staat in het Archief van Jan Lucas een kaartje van het Concentratiekamp Ommen waarop dit het ‘Barakkenkamp van “Hitler-Jugend”’ wordt genoemd. Wie weet nog iets meer (te vinden) over deze episode?
Mijn naam is H.Meurs, ben op internaat geweest in Vlaardingen in 1947, dus van huis uit geen tussen stop in Ommen. Mijn vraag is: geen informatie van Callenburg Vlaardingen aanwezig, het voormalige te huis is afgebroken, niets van bekend bij Archief in Vlaardingen. Ik heb met veel jongens die na de opleiding in Ommen naar Vlaardingen kwamen kennis gemaakt toen. Ik ben wel jaloers op al die informatie uit Ommen.
met vriendelijke groeten
H.Meurs
http://www.koopvaardij1940-1946.nl
Voeg een reactie toe