23 september 2015

Rentmeesterswoning Eerde in rook opgegaan, nieuwbouw achterwege gebleven

Categorie: Gebouwen.    2.172 keer gelezen.

Aan de zuidkant van de Hammerweg op Landgoed Eerde heeft jaren lang een rentmeesterswoning gestaan, ook wel Boswachtershuis genoemd.

 Deel van prentbriefkaart met daarop de rentmeesterswoning van Eerde, circa 1930.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album: “Rentmeesterswoning Eerde“.

De ruime woning met serre werd gebouwd in 1830 door de kasteelheer van Eerde, Baron van Pallandt. Oorspronkelijk bood de woning onderdak aan de rentmeester(s) van Landgoed Eerde. Door een brand in 1972 werd de woning geheel verwoest. De uitgebrande woning is helaas nimmer weer opgebouwd. De locatie waar de rentmeesterswoning heeft gestaan (tussen de Baron van Pallandtlaan en de Kasteellaan) is nog altijd goed herkenbaar.

Vanaf 1900 is de woning bewoond geweest door rentmeester Jan Frens en zijn gezin. Na eerst boswachter te zijn geweest in Uddel kwam hij in dienst bij het Landgoed Eerde. Van de vijf kinderen zijn er vier in Eerde geboren. Na zijn pensionering is hij blijven wonen in de rentmeesterswoning. Omdat het huis erg groot was werd in de vijftiger en zestiger jaren de woning dubbel bewoond. Zo kon aan onder andere de families ter Horst en Piet Lub onderdak worden verschaft. Woningnood in de kom van Ommen werd bij de familie Lub tussen 1950 en 1957 dan ook opgelost met het bewonen van het linker gedeelte van de ruime woning. Op 17 augustus 1952 werd hier hun eerste zoon Dirk geboren. Na het overlijden van Frens in 1961 werd de woning bewoond door Willem van Aalderen. Dit tot aan de brand in 1972 toen ook de gehele inboedel in rook opging en Van Aalderen en zijn gezin elders onderdak moesten zoeken.

De rentmeesterswoning was gebouwd op een lichte terreinverhoging die eerder in gebruik was als bouwland. Op een kadastrale tekening uit 1821 staat een klein bouwlandje ingetekend, geheel omgeving door hakhout. De voorzijde van de woning was gericht op de Hammerweg. Tussen Hammerweg en de woning lag een gazon, aangekleed met bijzondere bomen en heestersgroepen. Een gebogen toegangsweg sloot op twee punten aan op de Hammerweg. Om aan de achterzijde een ruimte tuin te creëren was de omgeving achter hierop aangepast. Na de verwoestende brand in 1972 werden de restanten gesloopt. De plek blijf hierna tot aan de dag van vandaag gehandhaafd als een open weide met rododendronpartijen en opvallend veel monumentale en bijzondere loofbomen. Natuurmonumenten houdt als eigenaar de open plek met terreinverhoging nog steeds herkenbaar als voormalige huisplaats. Plannen tot nieuwbouw zijn er niet.

Bron: Harry Woertink – 23 september 2015

3 Reacties »

• • •

3 reacties »