9 november 2005

Prachtige historische modeshow door de HKO

Categorie: Historische Kring Ommen.    9.651 keer gelezen.

De Historische Kring Ommen (HKO) hield dinsdag 25 oktober voor 160 belangstellenden een modeshow in De Kern. Dit keer geen sprankelende wintermode anno 2005, maar historische kleding zoals die eind 1800 tot begin van de vorige eeuw in Ommen en omgeving werd gedragen.

logohko.GIF

Als modellen traden een groot aantal HKO-leden op die met muzikale begeleiding, spotlights en een speaker als echte mannequins en dressmen op de catwalk liepen te showen.

PA2528321.jpg

Het publiek werd een kijkje in het verleden gegund met klapbroeken, daagse kleding tot eenvoudige boerenkieltjes met al dan niet geschuurde klompen.

PA252918.jpg

En van nachtkleding tot trouw- en rouwkleding. Ook was de typische oude Sallandse klederdracht goed vertegenwoordigd compleet met de zogeheten knipmutse, zilveren beugeltasje en sieraden.

Kinderen showden hoe hun leeftijdgenootjes tachtig jaar gekleed gingen.

PA252950.jpg

Goed naar voren kwam dat zoveel variatie als tegenwoordig er in het verleden niet was. De kleding behoorde bij de uitzet voor het leven en dat betekende dat modegrillen niet werden gevolgd, want dat verschijnsel bestond toen nog niet.

PA252968.jpg

Bij deftige kleding ging het veelal om de kleuren zwart of donkerblauw. Sommige geshowde kleding was zelf gemaakt aan de hand van oude patronen of uit de motte ballen gehaald om voor een groot publiek geshowd te worden.

PA252921.jpg

PA252929.jpg

Door de grote belangstelling die er is voor kleding van vroeger zijn er bij de HKO plannen om een werkgroep historische kleding in het leven te roepen. Deze werkgroep wil zich dan bezig houden met het verzamelen en in standhouden van oude mode. Het blijkt dat veel mode van vroeger verloren gaat. Daarbij gaat het niet alleen om kleding die door onze voorouders werden gedragen maar ook uit de zestiger jaren van de vorige eeuw die gedragen werden door de eigen ouders, broers of zusters, toen onder andere broeken met wijde pijpen of geplisseerde rokken de mode bepaalden.

PA252867.jpg

Bron: Historische Kring Ommen

1 Reactie »

• • •

1 reactie »