микрозаймы

19 november 2015

Pastorie bood eeuwenlang onderdak aan dominees NH kerk

Categorie: Gebouwen.    2.232 keer gelezen.

Aan Kerkplein nummer 16 staat de voormalige pastorie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Tot 1991 bood de “Weme” eeuwenlang onderdak aan predikanten van de tegenover gelegen kerk.

 De Pastorie en Hervormde kerk in de jaren 30.
Afb.: OudOmmen
Zie voor meer foto’s het album: “Pastorie NH Kerk“.

Deze predikantswoning dateert uit 1924 en was de vervanger van de oude pastorie die eerder heeft gestaan op deze markante plek in het centrum van Ommen. Sinds 1993 wordt de oude predikantswoning particulier bewoond. De oude pastorie is een monumentaal pand met een symmetrische voorgevel en een inspringend entree met rondboog. Tot aan de laatste restauratie was het afgeknotte schilddak op het huis toegankelijk en had een hekwerk rondom. Opvallend van de woning is het gevarieerde metselverband. De bouw is in 1924 uitgevoerd door aannemersbedrijf van Aalderen uit Ommen. Het hekwerk dateert uit 1891 en stond ook bij de oude pastorie. Dit hekwerk is gelijk aan het hekwerk van de kerk die in 1886 werd geschonken door Baron van Pallandt. De tuin aan de zuidzijde is afgesloten met een heel oude beukenhaag. De Burggraven, achter de pastorie, ligt ongeveer anderhalve meter lager dan het Kerkplein. Samen met de kerk staat de oude pastorie op het hoogste punt van Ommen.

Bewoners
In 1924 was de eerste bewoner dominee Gerhardus Albertus Bruins. Hij ging in 1946 met emeritaat waarna dominee Leendert Emmerzaal de nieuwe bewoner werd tot 1949. Vanaf 1946 was ook dominee Dirk van Heijst bewoner van de grote pastorie en verbleef er tot 1960. Vervolgens werd de pastorie bewoond door dominee Leonard Johannes Bloemsma en zijn gezin. Bloemsma verbleef er van 1960 tot 1980, om vervolgens als emeritus predikant naar Ommeren te verhuizen. De laatste bewoner in dienst van de Hervormde Kerk was ds. Johan Karel Vlasblom. Hij verliet de pastorie op 12 mei 1991. Voor de Hervormde kerk werd de pastorie daarna overbodig. Voor Riekie Schuttert-Knol aanleiding om de voormalige pastorie in 1993 aan te kopen van de kerk. Na een grondige restauratie is zij er gaan wonen. Tot vandaag de dag woont zij daar in het hartje van Ommen, zoals ze zelf zegt, met heel veel plezier.

Domineespoortje
Vroeger was het gebruikelijk in- en/of rondom de kerk te begraven. Door het kerkhof was de oude pastorie niet vanaf het Kerkplein te bereiken. Het adres van de pastorie was dan ook de Burggraven. De voorgevel lag richting het zuiden. Voor de dominees die in de pastorie woonden was de kortste weg richting kerk om via het zogeheten “Domineespoortje” te gaan. Vanuit de pastorie was er een gangpad naar de Brugstraat. Dit domineespoortje was dus gelegen tussen de panden van de twee tegenwoordige brillenzaken in de Brugstraat. De kerk – ooit eigenaar van deze twee panden – heeft die doorgang bij de verkoop destijds voorbehouden. Bij de begrafeniswet van 10 april 1869 werd het verboden om langer bij de kerk te begraven. Het (Kerk)plein om de kerk werd toen gedeeltelijk aan de burgerlijke gemeente verkocht. De gemeente Ommen liet het kerkhof in 1885 egaliseren en aanleggen met veldkeitjes. Vanaf dat moment was de pastorie via het Kerkplein bereikbaar en werd het domineespoortje overbodig. De deur van het domineespoortje aan de kant van de Brugstraat is nog steeds aanwezig. Aan de kant van de pastorie belemmert een muurtje nu een doorgang.

De pastorie van de Nederlandse Hervormde Kerk in Ommen heeft altijd op dezelfde plek gestaan. In 1672 is al sprake van een Weme bij de kerk. Er zijn verschillende verbouwingen aan en in de pastorie geweest. Bij de laatste verbouwing, rond 1870, wordt de tuin aan de kant van de Burggraven met een beukenhaag afgesloten. In 1885 vertrekt ds. Foppe Oberman naar Leiden. Om zijn meubilair vanuit de pastorie te kunnen verhuizen wordt in de beukenhaag een poort gemaakt. Zo kan de schuit bereikt worden die in de haven van de Burggraven ligt. In de twintigerjaren van de vorige eeuw wordt besloten om over te gaan tot algehele nieuwbouw van de pastorie. De bouwplannen worden concreet en de pastorie afgebroken met als laatste bewoner dominee H.G. Ubbink en zijn gezin. In mei 1924 wordt de eerste steen gelegd van de “nieuwe” pastorie door ds. G.A. Bruins, in tegenwoordigheid van de kerkvoogden Ph. D. Baron van Pallandt van Eerde, voorzitter; G. Ekkel, secretaris; G. Paarhuis en H.Tusveld.

Bron: Harry Woertink – 19 november 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image