12 januari 2005

Pacton Ommen viert vijftigjarig bestaan

Categorie: Jubilea.    9.269 keer gelezen.

Pacton in Ommen bestaat 50 jaar. Deze week wordt dit gevierd met een aantal feestelijkheden. Vandaag en morgen zijn er feestelijke bijeenkomsten voor genodigden.

50jaar-Pacton--.jpgJubileumboekje ‘De geschiedenis van 50 jaar Pacton Ommen’

Zaterdag is het personeel aan de beurt. Zo kan het personeel dan hun eigen aanhang een blik laten werpen in bedrijf en zijn er muzikale optredens. Die dag wordt ook het jubileumboekje ‘De geschiedenis van 50 jaar Pacton Ommen’ gepresenteerd. Deze speciale uitgave is geschreven door oud- vakbondsman Ben Wösten uit Ommen. Hij kijkt terug op de geschiedenis van Pacton. Eentje van tegenslagen maar toch ook met een goede vechtersmentaliteit. Pacton heeft als grootste Nederlandse producent van opleggers een reputatie hoog te houden. Met ruim 300 personeelsleden, waarvan ruim zestig in een tijdelijk dienstverband beschikt Pacton aan de Strangeweg in Ommen over een moderne fabriek. Ontstaan in Rotterdam als hoefsmeden] en later verhuisd naar een modern chassisbedrijf in Nieuwerkerk aan de IJssel als ‘Ploeg Aanhangwagens-Chassis-Trechters-Opleggers-Nieuwer-kerk’ (Pacton) zet in 1954 A.Q.P. van der Ploeg het bedrijf van zijn vader voort en moet uitzien naar uitbreidingsmogelijkheden.

Die vindt hij in Ommen, het steunpunt van het bedrijf in het noorden. Aan de Haven Oost biedt de gemeente Ommen het bedrijf grond aan. Op 1 januari 1955 volgt de opening van de nieuwe fabriek. Met vijftien arbeidsplaatsen wordt Leo van der Ploeg de eerste bedrijfsdirecteur van Pacton Ommen. Hij is direct na de oorlog bij zijn broer in dienst getreden. Na veel ups en downs krijgt Pacton in 1975 een zware klap als kort na de ingebruikname van een productiehal personeel moet worden ontslagen. De malaise voor Pacton houdt aan. Het had weinig gescheeld of Pacton was er helemaal niet meer geweest. In 1979 werden alle 250 werknemers inclusief de leidinggevenden ontslagen. De verliezen waren met de niet rendabele productie van containers zover opgelopen dat Pacton tot aan de rand van een afgrond was gebracht.

Op donderdag 11 mei 1979 besluiten vakbonden en personeel tot een bedrijfsbezetting om stopzetting van de productie te voorkomen als het bedrijf toch failliet gaat. De politiek gaat zich er mee bemoeien. Alles wordt in het werk gesteld om Pacton overeind te houden. Voor een doorstart zal grondig de bezem door het bedrijf moeten, zo luidt een rapport. Dit rapport ziet er wel heel gekleurd uit en wordt als een aanfluiting gezien voor de mensen die altijd hard gewerkt hebben. Dan haalt Adrie Quirinus Petrus van der Ploeg Pacton Uit het moeras. Hij weet het bedrijf, ‘zijn kind’ zoals hij zelf zegt, van de ondergang te redden en koopt op 13 juli 1979 het bedrijf terug dat ooit door hem was verkocht aan Laura. Volgens van der Ploeg hebben de vorige eigenaren er een grote puinhoop van gemaakt. Van de 250 werknemers kunnen er 115 bij Pacton blijven.

Springlevend
Door de overname van Van der Ploeg wordt Pacton weer springlevend. Binnen de kortste keren wordt een order binnengesleept van 2 miljoen gulden.’De werknemers zijn blij dat Van der Ploeg weer terug is in het bedrijf. Schoonzoon Hans Vreugdenhil wordt aangesteld als directeur en Leo van der Ploeg komt terug als adjunct-directeur. Het bedrijf gaat verder onder de naam Pacton en komt de compagnonnaam ‘Van Weelde’ te vervallen. Van der Ploeg grapte hierover: ‘We kunnen ons geen weelde meer veroorloven.’ De nieuwe aanpak van Pacton werpt zijn vruchten af. Er komen zoveel orders binnen dat er weer nieuw personeel moet worden aangenomen. In 1991 wordt een bedrijf overgenomen die trailers maakt voor het vervoer van bouwstenen en wordt de sector gestuurde opleggers belangrijk versterkt.

Verkoopgolf
De invoering van een subsidie op de aanschaf van lichtgewicht trailers leidt tot een verkoopgolf en zorgt er voordat het personeelsbestand groeit tot ruim 350 werknemers. Een terugslag volgt in 1998 als de aangeboorde markt in Engeland niet het verwachte resultaat oplevert en Pacton in de verliezen terecht komt. Maar het herstel laat niet al te lang op zich wachten. In de afgelopen vijftig jaar zijn er 50.000 aanhangers de fabriekspoort uitgereden. Nog steeds is er een goed gevulde orderportefeuille bij Pacton. Oud-directeur Vreugdenhil is nog steeds aan het bedrijf verbonden. De dagelijkse bedrijfsvoering heeft hij echter in handen gegeven van de heer J.P.Verhaar.

Bron: Harry Woertink – krantenknipsel ontvangen van Jaap Bruins

6 Reacties »

• • •

6 reacties »