5 juni 2009

Oude pastorie van dominee Dr. A. C van Raalte weer terug in Ommen

Categorie: Gebouwen.    7.524 keer gelezen.

OMMEN – De oude pastorie waar ooit dominee Dr. A. C van Raalte heeft gewoond is weer terug in Ommen. Op schildersdoek wel te verstaan.

pastorie-010-1600.jpg Aquarel-van-de-pastorie.jpgFoto: Harry Woertink
De aquarel (links) met daarop de oude pastorie heeft een plekje gekregen aan de muur in een van de zalen van het kerkelijk centrum De Kern.

De schilderij is onlangs aangeboden aan het kerkbestuur door familie van dominee W. de Graaf die in de dertigerjaren van de vorige eeuw het initiatief nam tot de bouw van de tegenwoordige kerk aan de Bouwstraat. De aquarel met daarop de oude pastorie heeft een plekje gekregen aan de muur in een van de zalen van het kerkelijk centrum De Kern.

Op de locatie waar de pastorie heeft gestaan aan Den Lagen Oordt kwam later het verenigingsgebouw de Olde Wheeme. Nu is er een bankfiliaal van de Rabobank Vaart en Vechtstreek gevestigd. De pastorie zelf werd zestig jaar geleden afgebroken. Het enige wat nog zichtbaar stamt uit de periode van dominee Van Raalte is de majestueuze beuk naast het bankgebouw, die ooit door Van Raalte zou zijn geplant.

Van Raalte is één van de grondleggers van de Gereformeerde kerk na de Afscheiding in 1834. In Ommen was hij de eerste gereformeerde predikant toen hij in 1839 vanuit Genemuiden in Ommen kwam wonen aan Den Lagen Oordt tot 1844 toen hij Ommen weer verliet. Bij zijn komst had Van Raalte twee kinderen. In Ommen kreeg het gezin nog twee kinderen. De tuin van de pastorie was zo groot dat de dominee er een koe op nahield om zijn gezin van melk te kunnen voorzien.

De woning, die tot pastorie werd verbouwd was ooit eigendom van Rutger Woertink, daarna van Jan Timmerman. Die verkocht het op 2 oktober 1838 aan de afgescheiden gemeente. Tot 1949 heeft de pastorie dienst gedaan als domineeswoning.. Toen werd aan de noordkant in de tuin een nieuwe pastorie gebouwd aan wat nu de Dr. A.C. Van Raaltestraat heet. De oude pastorie heeft nog een poosje onderdak geboden aan enkele schoolklassen van de Mulo. In 1961 werd het huis verbouwd tot verenigingsgebouw van de kerk met de toepasselijke naam Olde Wheeme (oude pastorie). De kerk verkocht twintig jaar terug de Olde Wheeme samen met pastorie aan de Dr. A.C. van Raaltestraat aan de Rabobank, die het huidige bankgebouw liet bouwen.

De Pastorie van de Geref. Kerk in de deriger jaren KI007-1b.jpg KI009-1b.jpg

V.l.n.r. De Pastorie van de Geref. Kerk in de deriger jaren, verenigingsgebouw de Olde Wheeme vlak voor de afbraak in 1987 en het bankfiliaal van de Rabobank Vaart en Vechtstreek in 1988

Bron: Harry Woertink – 5 juni 2009

5 Reacties »

• • •

5 reacties »