13 september 2009

Open Monumentendag in Ommen in teken van Baron van Pallandt

Categorie: Baron van Pallandt.    7.514 keer gelezen.

OMMEN – Met als thema “Op de kaart” stond zaterdag open monumentendag in Ommen in het teken van het werk van Philip Dirk baron van Pallandt (1889-1979). Het was baron van Pallandt die Ommen op de kaart wist te zetten met vanaf 1913 de padvinderij die hij had opgericht en in de dertiger jaren met het halen van de Indiase wereldleraar Krishnamurti naar zijn landgoed in Ommen.

monumentendag2b(1000)wr.jpgFoto: Streekmuseum/Anjo de Jager
De familie Van Pallandt met Leida Lemmers en Riet Vosjan

Door de Orde van de Ster van het Oosten trok Ommen bezoekers uit de hele wereld. Ook de aantrekkingskracht van de mooie omgeving van Ommen wordt gezien als een verdienste van natuurbeschermer van het eerste uur baron van Pallandt met landgoed Het Laar, de Besthmenerberg en Landgoed Eerde. Voor de stichting Open Monumentendag Ommen allemaal aanleiding de spotlights op het werk van de baron te zetten. Bij het Streekmuseum mochten als officiële openingshandeling van de open dag de twee dochters van de baron van Pallandt, Erin Oudshoorn en Irthe André de la Porte de open monumentendagvlag hijsen. Dankzij het mooie weer werd druk gebruik gemaakt van de uitgezette fietsroute.

De route ging langs onder meer camping Koeksebelt aan de Zwolseweg waar voor deze speciale gelegenheid de Oldtimer Caravan Club nostalgische caravans lieten zien. Ook Gilwell Ada’s Hoeve, even verderop, het grootste campingterrein van Scouting in Nederland was opengesteld met informatie over scouting vroeger tot nu. De gebouwen konden bekeken worden en een wandeling gemaakt worden over het terrein. Via het Laarbos, de Kamp ging de fietsroute verder door Besthmen, naar camping de Besthmenerberg en via Zeesse weer richting Ommen. In een van de monumentale boerderijen aan de Zeesserweg was een foto-expositie van Jan Veneman en Jan Lucas met oude ansichtkaarten van Ommen. Ook kwam de fietstocht langs de sokkel met de beeltenis van baron van Pallandt aan het Edithof. Toen zijn moeder stierf in 1927 heeft de baron de erfenis gebruikt om het Edithof te laten bouwen.

In een beschut hofje vijf dubbele woningen met riet gedekt in Engelse stijl bedoeld voor arbeidersgezinnen. Het Edithof was het eerste sociale huurwoningenproject in Ommen en is nu een gemeentelijk monument. Ook liet Van Pallandt toen aan de Koesteeg een kleuterschool, bibliotheek en badhuis bouwen voor de Ommer bevolking. In haar toespraak bij de opening van de opendag benadrukte Stichting Open Monumentendag Ommen voorzitter Riet Vosjan het belang van baron van Pallandt voor Ommen. “Wat bijna honderd jaar geleden is gestart, is tot grote bloei gekomen. Ommen staat bekend als een toeristische gemeente en zorgt dat vele recreanten op een plezierige wijze hun vakantie in Ommen kunnen doorbrengen. Ommen staat op de kaart!”

monumentendag1b(1000)wr.jpg monumentendag9b(1000)wr.jpg
Foto’s: Streekmuseum/Anjo de Jager (l) en Harry Woertink (r)
De openingshandeling , Erin Oudshoorn en Irthe André de la Porte (l) en de beeltenis van Baron van Pallandt aan Edithof (r)


IMG_4173b(1555)wr.jpg IMG_4171b(1555)wr.jpg IMG_4169b(1555)wr.jpg

IMG_4178b(1555)wr.jpg IMG_4179b(1555)wr.jpg monumentendag3b(1000)wr.jpg
Foto’s: Harry Woertink (ro) en OudOmmen
Foto expositie aan de Zeesserweg


monumentendag17b(1000)wr.jpg IMG_4182b1(1555)wr.jpg IMG_4183b1(1555)wr.jpg
Foto’s: Harry Woertink (l) en OudOmmen (m+r)
Nostalgische caravans bij camping Koeksebelt


IMG_4187b(1555)wr.jpg IMG_4216b(1555)wr.jpg IMG_4227b(1555)wr.jpg

IMG_4218b(1555)wr.jpg IMG_4209b(1555)wr.jpg
Foto’s: OudOmmen
Op het scoutingterrein van Gilwell Ada’s hoeve is een wandelroute uitgezet langs diverse objecten.


Bron: Harry Woertink – 13 september 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image