16 mei 2011

60 Op zoek naar … tichel-, steen- en melkfabrieken rondom Ommen

Categorie: Niet op hoofdpagina.    8.455 keer gelezen.

. Op http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com/2011/05/tichelarij-steen-en-melkfabrieken.html zoeken we naar tichel-, steen- en melkfabrieken rondom Ommen en op dit forum en op het internet hebben we al mooie verhalen ontdekt.

. Waarnaar zoeken we nu verder?
. * Het verhaal van het smalspoor op de Zuidhelling van de Lemelerberg naar eerst de tichelarij aan de Ledeboerweg in Lemele en later naar het kanaal bij Statum aan de Kingmaweg.
. De oorsprong van de naam Statum en de twee (?) huizen met die naam.
. Meer uitleg over keileem, leem, glei en klei, tichels en tegels, dakpannen en stenen, steengoed, aardewerk, panwerk en tichelwerk, porcelein en ovenboeken, etc.
[Foto: Ooit liep er een weg van de Tiggelerij op Drieling naar het zuidoosten.]
. Verklaring van de naam Drieling aan de Ledeboerweg. Was er ook een Tweeling en/of een Eenling of Eersteling (bij het Heidepark in Lemelerveld)?
[Kaart: De Eersteling te Lemelerveld op http://www.globeassistant.org/earthconnector/kadaster/watwastoen naar de situatie in 1900. Het beeld is onduidelijk doordat er naden van kaartfragmenten niet goed aansluiten. Te zien is de Suikerfabriek, de haven (onder het cursorhandje), naast de k van Suikerfabriek vermoedelijk huis Klein – Statum en bij het Heidepark huis of boerderij De Eersteling daarnaast.
[Wie de situatie ter plekke kent wordt uitgenodigd die toe te lichten met huisnummers.]
. Had Ledeboer van de gelijknamige weg langs de grote groeve iets met de leemwinning te maken en/of was hij de bekende voorganger van de Ledeboerianen?
. Foto’s van het smalspoor en de diverse fabrieken en huizen Statum.

. * Zie ook onze naspeuringen naar de evenwijdige wallen op de Zuidhelling van de Lemelerberg zoals omschreven in:
. http://www.oudommen.nl/?p=7142 – 23 januari 2011 – Bos tussen twee evenwijdig lopende wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg?
. http://www.oudommen.nl/?p=7122#more-7122 – 23 januari 2011 – Zoekplaatje 78 met luchtfoto van de twee raadselachtige evenwijdig lopende wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg.
. http://www.oudommen.nl/gallery/index.php/Dorpen-Buurtsch/Lemelerberg/Lemelerberg-Zuidhelling/P3060017b1600l met foto’s van die wallen.

. Wie het weet mag het zeggen! Dank!

Reactie door Geert Bakker – 17 mei 2011

8 Reacties »

• • •

8 reacties »