1 juni 2008

9 Op zoek naar … antwoord op de vraag of er vroeger in Salland ook het overlijden van een boer aan zijn koeien werd aangezegd

Categorie: Niet op hoofdpagina.    27.061 keer gelezen.

Gister is mij vanuit Ootmarsum mondeling bevestigd dat dit gebruik (doodsaanzegging aan het vee – de biest en/of de biên) daar bekend is vanuit het verleden en ik ben benieuwd of dat ook in Salland gebruikelijk is geweest. Op dit verhaal ben ik deze week gestuit in het boek The Way of Saint James van Georgiana Goddard King (uit 1920 maar dit jaar herdrukt) waarin zij uitweidt over de folklore en mythologie van Galicia in Spanje. Daarbij wordt overigens deze doodsaanzegging aan huisdieren met name vermeld met betrekking tot bijen. Het lezen daarvan bracht mij in herinnering dat ik in mijn jeugd iets heb gelezen of gehoord over eenzelfde gebruik in onze zandstreken, waarbij de koeien (zomers) daarvoor weer even op stal werden gezet en de oudste zoon in zijn beste zwarte pak de koeien formeel aanzegde: “Uw heer is overleden.” Als de kennis over dit gebruik weer ‘boven water’ komt dan wil ik het graag met bronvermelding opnemen tussen de verhalen op mijn pelgrimspad Overijssel; zie http://pelgrimspad-zwolle-oldenzaal.blogspot.com en bijbehorende sites.

Ingezonden door: Geert Bakker PILGRIMSPLAZA

17 Reacties »

• • •

17 reacties »