5 februari 2011

53 Op zoek naar … wie was in Twilhaar?

Categorie: Niet op hoofdpagina.    37.777 keer gelezen.

Wij zoeken (familie of kennissen van) oud-Scheveningse vissers die in het begin van de oorlog als eerste lichting bewoners in het Rijks­werkkamp Twilhaar op de Haarlerberg bij Nijverdal zijn geweest. Zie onder meer http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijkswerkkamp_Twilhaar , http://www.oocities.com/twilhaar/index.html en http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/monument-detail/_rp_main_elementId/1_16188. Het pikante is dat dit verhaal ter plekke geen geheim is, maar dat het in Scheveningen ondanks herhaalde oproepen op het internet en in enkele lokale kranten niet boven water te krijgen bleek; zelfs niet bij een paar auteurs van boeken over Scheveningen. Wellicht zijn er in of rondom Ommen nog mensen die in Twilhaar hebben gewerkt of ervan hebben gehoord?


Reactie van Geert Bakker op 6 februari 2011:
Van het een komt het ander; onder meer weer een paar nieuwtjes uit het hernieuwde contact met Alex en Jan in Nijverdal.
Nu blijkt er (ook nieuw voor me!) een 2e V1- of V2-lanceerinrichting vlak bij Twilhaar te hebben gelegen; dat wordt zoeken in de deutsch-gründlich lange lanceerlijsten (ook over Mataram en Emmen en Archem en Eerle en zo) die ik al eerder vond…

Uit de reactie van Alex Alferink op mijn vragen (in rood):

Jodenbos: dat is toch niet hetzelfde als De Plantage
Nee, dat is niet hetzelfde. Wat jij zegt klopt: het Jodenbos lag veel zuidelijker. De Plantage lag aardig in de buurt van het werkkamp. Jodenbos is inderdaad gekapt om het korhoen meer levensruimte te bieden door de hei te vergroten.

Die V1 glijbaan lag toch wel 5 km zuidelijk van Twilhaar
Daar lag er ook een, maar vlakbij het werkkamp Twilhaar (op de gok een paar honderd tot 500, zoiets) werd ook zo’n lanceerinrichting gemaakt. Jan Fikken kan misschien verduidelijken of dit V1 of V2 betrof, ik weet het op dit moment niet helemaal zeker. Die link naar de nieuwe website zou prima zijn.

Inmiddels is de bovengenoemde website over kamp Twilhaar vernieuwd: zie www.werkkamptwilhaar.nl.


Aanvulling van Geert Bakker op 12 februari 2011:


26 Reacties »

• • •

26 reacties »