микрозаймы

31 maart 2015

Oorlogsjaren uitgebeeld in tentoonstelling Streekmuseum Ommen

Categorie: Harry Woertink.    1.443 keer gelezen.

OMMEN – Met een speciale tentoonstelling in het Streekmuseum in Ommen wordt stil gestaan dat Nederland 70 jaar in vrijheid leeft.

 Van parachutestof werd een trouwjurk gemaakt.
Foto: Harry Woertink

Op zaterdag 11 april wordt bovendien een klein militair kampement opgericht op het terrein bij het museum en is het museum de hele dag open van 10 tot 16 uur. Het is 11 april exact 70 jaar geleden dat er voor Ommen een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Canadese soldaten trokken de Vechtbrug over en bevrijdden Ommen van de Duitsers. Thema van de tentoonstelling is dan ook: “Ommen 70 jaar bevrijd”. In het museum zijn verschillende voorwerpen tentoongesteld die herinneren aan de periode 1940-1945. Aandacht is er onder andere voor diverse aspecten van de oorlog, zoals het verzet, kamp Erika, droppings, bombardementen en de bevrijding van Ommen. Ook wordt stil gestaan bij de vervolging van Joden en Ommer slachtoffers van het oorlogsgeweld.

“Bij de ouderen zal de expositie herinneringen oproepen uit de donkere periode van 1940-1945. Voor de jongeren is de oorlog een belangrijk deel van de onze geschiedenis. Daarom is het van belang dat ze kennis hebben van het verleden”, aldus Harold Dokter, beheerder van het Streekmuseum. Scholen uit de omgeving hebben zich al aangemeld voor een rondleiding door het museum. Ook groepen zijn welkom en kunnen ook een presentatie krijgen over de oorlogsgeschiedenis van Ommen.

 Miniaturen van vliegtuigen die in de oorlogsjaren rol van betekenis hebben gespeeld.
Foto: Harry Woertink

Het museum kreeg bij de inrichting van de expositie hulp van de Historische Kring Ommen (HKO), die ook voor fotomateriaal heeft gezorgd. Er is uniek oorlogsmateriaal te zien, onder anderen van het Canadese leger. Interessant zijn ook de brokstukken van militaire vliegtuigen die in de omgeving van Ommen zijn gecrasht. Van deze vliegtuigen zijn miniaturen aanwezig, aangevuld met origineel materiaal zoals een pilotenbril, cap en pet.

Verder is er onder anderen een gedenkbord van een onderduiker en dagboeken van Westerlingen die Ommen aandeden tijdens de Hongerwinter. Oude radio’s om in de oorlog Radio Oranje te ontvangen, maar ook helmen, insignes en kleding. Zo werd van de zijdestof van een parachute kort na de oorlog, bij gebrek aan beter, trouw- en doopjurken gemaakt. Het museum toont de vindingrijkheid vroeger van de mensen. Ook kleding gemaakt ter gelegenheid van de bevrijding is aanwezig. Verder veel munitiemateriaal zoals koperen hulzen en ook granaat- en bomscherven. Er worden doorlopend films over de Tweede Wereldoorlog vertoond.Links: Een maquette van kamp Erika met op de achtergrond tekeningen van oud-gevangenen.
Midden: Oude soldatenhelmen op rij.
Rechts: Diverse foto’s van de bevrijding.
Foto’s: Harry Woertink

De officiële opening van de thema-expositie wordt verricht op vrijdag 10 april om 16.00 uur door wethouder Ko Scheele. Daarbij zal onder meer een oud legervoertuig worden ingezet. De expositie is ook na 11 april nog te zien zijn. De openingstijden t/m 2 mei: dinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur; zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Vanaf 5 mei: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Groepen zijn ook na afspraak buiten de normale openingstijden welkom. Voor afspraken: info@museum-ommen.nl. Het Ommer Streekmuseum is gevestigd in molen Den Oordt, De Oordt 7, in Ommen, telefoon 0529-453487.

Bron: Harry Woertink – 31 maart 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image