21 maart 2013

Ommer tradities in kaart gebracht

Categorie: Historisch Centrum Overijssel.    1.768 keer gelezen.

Punt op punt; stomp op stomp. Met het tikken van een eitje op het Kerkplein verricht wethouder Ko Scheele op Paasmaandag de openingshandeling van het project Levend erfgoed in Ommen. Samen met lokale organisaties brengt Stichting IJsselacademie tradities, gebruiken en ambachten in Ommen in kaart. Met de bedoeling ze voor nieuwe generaties te bewaren.

 Foto: Stichting IJsselacademie
Een felicitatie voor de mooiste palmpasenstok.

Tradities staan volop in de belangstelling. Afgelopen jaar ondertekende Nederland de UNESCO-conventie voor immaterieel erfgoed. Naast de zorg voor monumenten en archeologie is de overheid nu ook verplicht niet-tastbaar erfgoed te beschermen. De paastijd staat bol van dergelijk levend erfgoed: van palmpasen lopen tot en met de paasvuren. Maar het gaat ook over zaken als feesten, streekgerechten en ambachten.

Met steun van de Provincie Overijssel heeft Stichting IJsselacademie uit Kampen een plan ontwikkeld om beter zicht te krijgen op het levend erfgoed. Ommen is één van de drie pilotgemeenten in de provincie waar een inventarisatie van het erfgoed plaatsvindt. Historica Elleke Steenbergen neemt de uitvoering voor haar rekening. Ze werkt hierbij nauw samen met de Gemienschop van Oll Ommer, de Historische Kring Ommen en stichting OudOmmen.

Het is niet alleen de bedoeling om de gang van zaken en de achtergronden van de tradities in beeld te brengen, maar vooral ook om na te gaan wie voor de instandhouding ervan verantwoordelijk zijn en hoe die liefhebbers dat aanpakken. In Ommen, zo is al gebleken, maakt bepaald erfgoed kans om op de nationale inventaris van immaterieel erfgoed te komen. Zo kent de stad één van de laatste ambachtelijke molenaars van Nederland. De resultaten van de inventarisatie bieden aanknopingspunten om eventuele problemen op te lossen. Aan het eind van dit jaar worden de uitkomsten getoond op een speciale website.

Op Paasmaandag om 11 uur gaat het project officieel van start met een eiertikwedstrijdje op het Kerkplein tussen de betrokken partijen. Het eiertikken is typisch Ommer traditie, die al zo’n 100 jaar door de familie Martens levend wordt gehouden. De eieren worden volgens vast recept gekookt en gekleurd. Na afloop is er het traditionele eierenzoeken van de Handelsvereniging Ommen op de Voormars.

Bron: Stichting IJsselacademie – 21 maart 2013

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image