микрозаймы

7 mei 2014

Nieuwste nummer De Darde Klokke (171) over Duvelshut en Otmans Jaan

Categorie: De Darde Klokke.    1.300 keer gelezen.

OMMEN – De naam lijkt griezelend, maar verklaarbaar: ‘de Duvelshut’. Dit is de huisnaam van een boerderij aan de Emslandweg in Ommen.

 Ooit heeft hier, op de woeste gronden van Varsen, een jagershut gestaan met de naam ‘de Duvelshut’. Deze historische naam kan afkomstig zijn van het potkacheltje binnen, in de volksmond ‘een duveltje’, maar kan ook slaan op de gronden in de omgeving, die vroeger geen ‘duvel’ waard waren, zeg maar niks tot weinig. De naam ‘de Duvelshut’ is altijd gebleven als huisnaam voor de boerderij. In het nieuwste nummer van het historische tijdschrift De Darde Klokke wordt een tipje van de sluier opgelicht als het gaat over de bewoongeschiedenis. Verder wordt in de nieuwste uitgave een eeuwenoude boerderij in de buurtschap Arriën beschreven. Het gaat om de oude boerenerve ‘Otmans’, die al zes generaties lang bewoond wordt door een familie met de naam ‘Veurink’. De voorlaatste bewoner werd ‘Otmans Jaan’ genoemd of te wel Jan Cesar Karel Veurink. Dochter Berendina heeft samen met echtgenoot Wim Mulder de bewoning voortgezet en ook de nazaten dienen zich inmiddels aan.

In de jongste uitgave worden de spotlights gericht op de geschiedenis van kasteel Eerde en de familie Van Pallandt. Verder wordt Huize Het Laar belicht. In De Darde Klokke ook een verhaal over de nog steeds vermiste Duitse vlieger Konrad Sommer. In een strijd tussen 20 Duitse jagers en 50 Amerikaanse vliegtuigen werden op 10 februari 1944 zestien Duitse vliegtuigen als vogels uit de lucht geschoten. Aan de Beerzerhaar stort in de moerassige grond een Duits vliegtuig. In 1998 vindt nog weer een berging plaats, waar resten van één vlieger naar boven gehaald worden. Echter de sporen van de inzittende Sommer blijven nog steeds onvindbaar en worden na 70 jaar nog steeds vermist.

Het nieuwste nummer 171 is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen en wordt bij de abonnees bezorgd.

Bron: Harry Woertink – 7 mei 2014

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image