микрозаймы

18 april 2009

Nieuwe kaarten onthullen identiteit Overijssel

Categorie: Algemeen, Informatiebronnen, Kunst & Cultuur Overijssel.    5.042 keer gelezen.

ZWOLLE/OVERIJSSEL – De kracht en tekortkomingen van kaarten staan donderdag 23 april in Zwolle centraal tijdens de presentatie van vier cartografische studies en een aansluitend debat.

img00000525.jpgAfb: AtelierOverijssel

Aanleiding vormen de studies in Overijssel van vier jonge ontwerpers van de Design Academy in Eindhoven naar de jacht in Twente, de stadsrand van Zwolle, beleving van boeren en het sociale netwerk rond een harmonieorkest in Lonneker. Waarom sluiten alle kleuren van de kaart zo netjes op elkaar aan? En waarom spreken we dan toch van verrommeling van het landschap? De kaart is een geheime afspraak. De legenda een compromis. Kaartbeelden bepalen sterk hoe en waar wij ruimtelijke kwaliteit zien. Maar de werkelijkheid is vaak anders. Allemaal zaken die tijdens het debat aan de orde komen. Niet alleen interessant voor bestuurders en ontwerpers, maar voor iedereen die iets heeft met ‘de kaart van’ of Overijssel in het algemeen.

Ruimtelijke kwaliteit vraagt om een andere manier van kijken naar Overijssel. Kaarten zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Op verzoek van AtelierOverijssel, werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit, zijn vier jonge ontwerpers een maand lang door Overijssel getrokken. Eén ging mee op jacht in Twente, een ander bestudeerde de rafelige stadsranden van Zwolle. Een derde wandelde van erf naar erf in Noordoost-Overijssel en vroeg boeren naar hun beleving van het veranderende landschap. De laatste installeerde zich in een buurtcafé in Lonneker en ontdekte er Excelsior, een harmonisch netwerk rond Lonneker. De resultaten van de studies vormen de prikkelende aanleiding voor een debat over de kaart van Overijssel.

Het debat wordt ingeleid door stedenbouwkundige Wies Sanders (Urban Unlimited). De cartografen zijn: Sannah Belzer (‘Stadsprofielen van Zwolle’), Jan Pieter Meeuws (‘Boer en landschap’), Henriëtte Waals (‘De onzichtbare jachtvelden van Twente’), Neeltje ten Westenend ( ‘Excelsior een harmonisch netwerk rond Lonneker’). AtelierOverijssel is van het Architectuurcentrum Twente, de Dienst Landelijk Gebied, Kunst & Cultuur Overijssel, Landschap Overijssel, Het Oversticht, de Provincie Overijssel en de Waterschappen. De bijeenkomst wordt tussen 16.00 en 18.00 uur gehouden bij Kunst & Cultuur Overijssel aan de Kamperstraat 11-13 in Zwolle. Meer informatie en aanmelden (gratis) op www.atelieroverijssel.nl.

Bron: AtelierOverijssel – 18 april 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image