микрозаймы

7 april 2015

Nieuwe albums WO 2 op OudOmmen.nl

Categorie: Harry Woertink.    1.603 keer gelezen.

Op de site van OudOmmen.nl zijn in het kader van de herdenking dat 75 jaar geleden Nederland werd bezet door de Nazi’s en dat Nederland 70 jaar in vrede en vrijheid leeft, een aantal interessante albums die verband hebben met de Tweede Wereld Oorlog online gezet.

 Sydney Hobday van Dambuster Squadron 617.
Foto: OudOmmen

Een aantal albums zijn bovendien nieuw. Het gaat om de volgende albums:

Squadron 617 – Sydney Hobday
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de geallieerden in het diepste geheim plannen ontwikkeld om de waterkrachtcentrales, stuwmeren of de Edertalsperre, Möhnetalsperre en de Sorpetalsperre te verwoesten om de Duitse oorlogindustrie in het Roergebied een gevoelige klap toe te brengen. Er werd een eenheid van de beste luchtbemanningen opgericht en getraind voor deze moeilijke klus. Het gaat om het beroemde 617e Dambuster Squadron onder leiding van de legendarische Guy Gibson. Na veel moeilijkheden en verliezen werd het karwei geklaard. Een Langcaster bommenwerper werd later op een raid naar het Dordmund-Eemskanaal getroffen door Duits afweergeschut waardoor het vliegtuig hoogte verloor en uiteindelijk neerstortte in de buurt van de Groene Jager/Eerde. Op bevel van de piloot Les Knight moest de bemanning het vliegtuig verlaten en is hij zelf om het leven gekomen. Hij werd begraven in Den Ham. De rest kon zich met hun parachute redden. Twee werden gevangen genomen. Vijf konden via pilotenhelpers veilig naar Engeland terugkeren. Twee van hen, waaronder Sidney Hobday, landden op het landgoed Eerde. Hun zijden parachutes werden later teruggevonden en zijn verwerkt tot kleding. Hiervan getuigt een kinderjurkje, (met onder andere een doopjurkje gemaakt van parachutestof circa 1944-1945, waarschijnlijk de parachute van Sidney Hobday.)

Inkwartiering
Bij verschillende inwoners moest in de periode 1940-1945 onderdak verleend worden aan soldaten en (onder) officieren. Maar ook aan paarden van het Duitse leger. Op de site Inkwartiering een aantal van de officiele Lastgeving Inkwartieringsbevelen van de burgemeester. Dan kon het ook nog gaan met of zonder kostverstrekking aan de ingekwartierden.

 Foto uit verblijfsvergunning uit 1957 van Karel Lodewijk Diepgrond, geboren 11 juli 1896 te Amserdam en ca. 1967/1968 overleden.
Foto: OudOmmen

Poststukken 2e Wereldoorlog
Bij de Poststukken 2e Wereldoorlog is onder andere een briefkaart te zien van J.v.d. Hoek (Joodse inwoner van Ommen) van 15 september 1942 gericht aan M. Ekkelkamp. Nog geen maand later (12 oktober) werden zijn vrouw en kinderen omgebracht in Auschwitz. Ruim vier maanden later (31 januari 1943) is hij zelf ook overleden. Ook briefkaart aan de heer C.J. Siero, Blok 18b, Concentratiekamp.

Lagerführer Diepgrond
De knuppel van een van de bewakers van Kamp Erika is te zien op een foto, maar ook zijn verblijfsvergunning. Het gaat om Karel Lodewijk Diepgrond. Diepgrond, een voormalige politieagent, werkte aanvankelijk als tolk voor de Duitse Sicherheitsdienst. In 1941 werd hij benoemd tot commandant (Lagerführer) van het concentratiekamp Erika bij Ommen. Als gevolg van moord, mishandeling, ziekte en ondervoeding kwamen hier tussen 1942 en 1945 zeker 170 gevangenen om het leven. Diepgrond maakte ook deel uit van de zogeheten knokploeg van Erika, die vanaf september 1944 de wijde omgeving van Ommen terroriseerde. Bij deze razzia’s vielen ten minste negen dodelijke slachtoffers. In 1949 werd Diepgrond door het Bijzonder Gerechtshof in Arnhem tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar al in 1957 vervroegd vrijgelaten. Via Rotterdam en Amsterdam vestigde hij zich later voor korte tijd in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 7 april 2015

1 Reactie »

• • •

1 reactie »