4 september 2008

Nieuw boek ’’Dalmsholt’’ van de Historische Werkgroep Lemelerveld

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    7.870 keer gelezen.

Nieuws van de Historische Werkgroep Lemelerveld:

HWL0.jpgNa onze succesvolle uitgave in 2006 van de DVD ’’Lemelerveld 1845-2004’’ en het boekje ’’Dorp in Salland’’ zijn wij verheugd u te kunnen melden dat in het jaar van het 150-jarig bestaan van het kanaal Lemelerveld- Deventer onze nieuwe uitgave, het boek ’’Dalmsholt’’, binnenkort zal verschijnen.

De geschiedenis over de marke Dalmsholt, de omgeving van de Lemelerberg. Over het ontstaan en de ontwikkeling van Lemelerveld (in het veld van Lemele) in de jaren 1850 tot 1930. Over de mensen van toen, arm en rijk. De tegenstelling tussen de rijken (fabrikanten en de boeren) en het arme volk. De macht van de kerk en de opkomst van de kleine arbeiderspartijen.

Een verhaal over het dagelijkse leven van mensen als Willem Maat, de kanaal- graver, Berend Steggink, de koopman en de rijke boeren Job van Nes en Jan Derksen. Over Barend, de schaapherder en zijn vriendin Frieda. En het treurige leven van Lubbert de Kruier en zijn jonge gezin. Hoe Frederik, een natuurmens uit het Dollemansgat, de meest begeerde jonge vrouw uit de hele streek inpalmde, tot groot ongenoegen van de rijke boerenzoons. En nog vele andere verhalen.

En om uw geheugen wat op te frissen, met hier en daar wat historische informatie. Zo wordt er o.a. ruim aandacht besteed aan de besluitvorming en uitvoering van de kanaalbouw. Met verhalen van en over de mensen die het werk uitvoerden. De dialogen in deze historische verhalen zijn – voor zover van toepassing – geschreven in het Lemelervelds dialect.

Het 278 pagina’s tellende boek bevat ruim 50 historische foto’s en tekeningen, waarvan een deel nog niet eerder gepubliceerd. De vriendelijke prijs bedraagt € 12,00. U kunt het boek bestellen via tel. 0572-371437 of 0572-371666.

HWL3.jpg HWL1.jpg


Bron: Historische Werkgroep Lemelerveld – 4 september 2008


Aanvulling redactie OudOmmen, zie ook artikel:
Fictie en feit over historie Dalmsholt

1 Reactie »

• • •

1 reactie »