26 maart 2010

Monumenten in de gemeente Ommen die strijd en verzet in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar maken

Categorie: De Darde Klokke.    3.527 keer gelezen.

OMMEN – In de gemeente Ommen zijn mede op initiatief van De Darde Klokke tal van monumenten geplaatst die de strijd en verzet in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar maken.

Oorlogsmonumenten 007(1000)wr.jpgFoto: Harry Woertink
Herdenkingsmonument aan de muur van het gemeentehuis aan de Chevalleraustraat.

De rotonde op de kruising Hammerweg/Lemelerweg heeft de naam Manitoba rotonde en herinnert aan het Canadese leger of de XII Manitoba Dragoons. Dit Canadese Cavalerie Verkennings Regiment, was in velen delen van het vasteland van Europa, ook in deze regio, zeer actief.

Een plaquette aan de muur van autoshowroom Cents aan de Stationsweg. Hier sneuvelden voor de bevrijding van Ommen op 6 april 1945 de Canadese soldaten luitenant George Thomas Wilson en trooper Gerald Wilfred Soanes door een vijandelijke Panzerfaust.

Een gedenkplaat aan de muur van het oude gemeentehuis op de plek waar op 11 april 1945 de Canadese Black Watch over de oude Vechtbrug kwam om de stad Ommen te bevrijden.

Een koperen plaat op de muur van het gemeentehuis ter herinnering aan de bevrijding door de Canadezen in april 1945, aangeboden door Comité Welcome Veterans op 5 mei 2001.

Een gedenksteen op de Joodse begraafplaats om de Joodse inwoners van Ommen, die in 1942 en 1943 werden weggevoerd blijvend te eren.

Een groot stenen herdenkingsmonument aan de muur van het gemeentehuis, ter herinnering aan de strijd voor de vrijheid tegen de onderdrukking in de oorlogsjaren 1940-1945.

De oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg van vier gesneuvelde Engelse vliegers die omkwamen op 20 juni 1942 boven Arriërveld.

Een gedenksteen aan de voet van de Besthmenerberg ‘Nederland Gedenk’, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het gevangenkamp Erika.

In Stegeren in de vorm van een grote kei in dankbare herinnering aan de verzetsgroep Salland gedragen door de steun en zwijgzaamheid van de bevolking.

Op het Elf april plein een gedenkplaat voor de medeburgers Herman van Aalderen en Johannes Makkinga, die beiden hun leven verloren bij de voorafgaande beschieting van de stad.

De bevrijdingsdag van Ommen wordt levendig gehouden met een ‘Elf april plein’.

Bron: Harry Woertink – 26 maart 2010

5 Reacties »

• • •

5 reacties »