микрозаймы

26 oktober 2008

Molen Den Oordt heeft weer een molenaar

Categorie: Harry Woertink.    3.004 keer gelezen.

OMMEN – Molen Den Oordt in Ommen heeft weer een molenaar. Gerrit van Harten uit Ommen slaagde vorige week voor vrijwillig molenaar en mag als lid van de Gilde van Vrijwillig Molenaars met het kruirad de wieken van de molen bij het streekmuseum aan Den Oordt op de wind zetten en laten draaien.

Molenaar van Harten 005--.jpgFoto: Harry Woertink
Gerrit van Harten aan het kruirad van molen Den Oordt

“Als ik geweten had dat het vak van molenaar zo mooi zou zijn dan was ik veel eerder begonnen met de opleiding”, zegt de 70-jarige van Harten. “Met de molen draaien is werken met oude technieken. De perfectie van de techniek maar ook de verantwoordelijk die je hebt als molenaar boeit me. Bovendien vind ik het leuk om mensen door de molen rond te leiden”. Vijftien jaar geleden deed van Harten zijn boerderij aan de Maatschappijwijk van de hand, ging in Ommen wonen en werkte ruim tien jaar in de uitvaartbranche. Na zijn pensionering begon zijn passie voor molens. “In woon niet ver van een molen. De molens boeiden me. Molenaar Gerard Meijerink heeft me op weg geholpen en enthousiast gemaakt. Op de molen in Vilsteren mocht ik de eerste kennis opdoen.

Ik zag op tegen de opleiding, die staat voor twee jaar met veel boeken doorworstelen en bovendien minimaal 150 stage-uren. Er was me verteld dat je ongeveer vijfhonderd begrippen in de molenwereld zou moeten kennen. Volgens mij waren dat er eerder vijftienhonderd. Je moet de molen van binnen en buiten kennen. Gaandeweg werd mijn enthousiaste steeds groter”, aldus van Harten die zo vaak op de molen te vinden was dat hij bij zijn examen al meer dan driehonderd opleidingsuren op naam had staan. Het examen was op de molen in Zalk en zijn molenervaringen stak van Harten op in de molens van Vriezenveen, Vilsteren, Balkbrug en Ommen.

Molenaar van Harten 003--.jpgFoto: Harry Woertink
De molen en de molenaar

“Belangrijk voor een molenaar is naast de techniek ook kennis te hebben van de inzichten van het weer. Als boer lette ik op de weersvoorspellingen of het ging regenen. Een molenaar let op de wind. Je moet het weer aan de hand van wolkenbewegingen kunnen inschatten voor de komende uren. Dan weet je hoe je de wieken moet stellen”. Met de Ommer Molenstichting heeft van Harten een contract dat inhoudt dat de molenaar het toezicht heeft over het reilen en zeilen van de uit 1824 daterende molen Den Oordt . Elke dinsdagmiddag is van Harten daar te vinden om de zeldzame zeskantige koren- en zaagmolen te laten draaien.
Tekst en foto’s: Harry Woertink

Bron: Harry Woertink – 25 oktober 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image