2 februari 2000

Met de HKO terug in de tijd: Stratenmakers in de Brugstraat

Categorie: Historische Kring Ommen.    7.814 keer gelezen.

OMMEN – Op de foto is De Brugstraat in 1930 tijdens een herbestrating te zien. De stratenmakers zijn onbekend en geen Ommenaren. Op de achtergrond staat Betje de Levie, daarvoor Jan Martens. Verder Lodewijk Rotman, G.J.van Aalderen en staande rechts opzichter Jan Fennema.

Foto Historische Kring Ommen
De stratenmakers aan het werk in de Brugstraat.

Het pandje rechts (waarop een bordje verwijst naar Coiffeur Hindriks in de Kerkstraat) was het oude wachthuis bestemd als huisvesting van doortrekkende troepen en later van de nachtwacht. Voordat de familie Keizer het in 1929 kocht en het als Centra dienst deed was er de slagerij van Aron de Haas er in ondergebracht. De palen en het hek waren aangebracht na de bestrating van het Kerkplein, om te voorkomen dat met wagens over dit plein werd gereden. Alleen zondagmorgens werd het hek door de klokluider geopend om Baron van Pallandt de gelegenheid te geven voor de kerkdeur te rijden.

De Brugstraat, Bruggestraat of Grotestraat is de oudste straat van Ommen. Rondom de kerk vestigde zich de eerste bewoners. De verbetering van de straat heeft altijd veel aandacht gekregen. In 1807 was de Brugstraat al verhard met veldkeien van de Lemelerberg. Voor het eerst werd de straat in 1901 in het midden met een meter beklinkerd. Dit beviel echter zo slecht dat al gauw de straat over de hele breedte van klinkers werd voorzien. Bij reparaties in volgende jaren kwam de “keienstraat’ soms weer te voorschijn.

Bron: Ommer Nieuws – 02 februari 2000

1 Reactie »

• • •

1 reactie »