6 januari 1999

Met de HKO terug in de tijd: Drie generaties Van Aalderen

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.420 keer gelezen.

Julianastraat anno 1960. Op de plek aan de zuidkant van de ABN-Amrobank stond deze woning waar drie generaties lang de familie Van Aalderen woonden.

Foto HKO
Julianastraat anno 1960. Het tweede huis van links is dat van Roelof van Aalderen.

Dit huis werd omstreeks 1915 gebouwd door aannemer Roelof van Aalderen. Daarvoor woonde hij bij zijn vader, de timmerman Herman van Aalderen in de Kruisstraat in het pand waar later vader en zoon Makkinga hun bakkerij hadden en nu Ten Brinke Ommen van brood voorziet. De zoon van Roelof van Aalderen, ook een Herman en aannemer, woonde in dit huis tot aan de doorbraak van het Vrijthof naar de Julianastraat in 1960.

Tuin
Voordat Van Aalderen zijn huis hier bouwde, behoorde de grond tot de tuin van bakker Wicherson. Daarnaast lag weer de tuin van de familie Van der Vegte. De tuinen hadden uiticht op de Lodderholt, een mooi stukje natuur waar de mensen graag een wandeling maakten.

Water
Wanneer de Vecht ’s winters het land onder water zette en het vroor hard genoeg, kon de Ommer jeugd hier prachtig schaatsen, ’s Zomers vermaakte de jeugd zich hier met slootje springen. Tussen de Lodderholt en de Walstraat lagen van oudsher tuinen met tuinhuisjes. Deze tuinen noemde men Goren. De weg achter deze tuinen noemde men voordat de Julianastraat er was dan ook ‘Achter de Geuren’. Achter het huis van Van Aalderen aan de Walstraat woonden voor de oorlog Jan en Gait Bakker. Later hield slager Massier hier varkens en was de plek waar Dieks Makkinga en zijn vrienden als kwajongen nog op rattenjacht ging, gewapend met een bezemsteel voorzien van een scherpe spijker. Na de oorlog werd de Julianastraat aan de kant van de tuinen verder volgebouwd. Eind ’50 moest ook de Lodderholt er aan geloven. In 1958 werd de landbouwhuishoudschool (nu Unive) en het Hervormd centrum gebouwd en in 1962 bejaardencentrum Oldenhaghen.

Bron: Ommer Nieuws – 6 januari 1999


Aanvulling webredactie OudOmmen.nl: zie ook de pagina:

1 Reactie »

• • •

1 reactie »