30 januari 2015

Meelopen met het kruis van The Passion Ommen

Categorie: Algemeen.    1.339 keer gelezen.

OMMEN – Inmiddels is het een bekend beeld: een groot verlicht kruis gaat door de straten, gedragen en gevolgd door een stoet mensen. Iedereen met zijn eigen redenen en emoties. Deze processie is onderdeel van The Passion in Ommen, maar waarom eigenlijk?

 We leven in het jaar 2015 (na Christus). Deze Christus, Jezus, liep op 33 jarige leeftijd door de straten van Jeruzalem. Hij was aangeklaagd, opgepakt, geslagen, bespot en vernederd. Met een doornenkroon op zijn hoofd en met een loodzwaar kruis op zijn rug liep hij zijn dood tegemoet. De ergste doodstraf die je kon krijgen: aan het kruis.

Ook onze levensweg kan heel zwaar zijn. Het gezegde ‘elk huisje heeft zijn kruisje’ is zeker waar. Stil staan bij het kruis is precies wat we willen doen met de processie. Tijdens de uitvoering van The Passion op de Voormars loopt een groep in stilte een route door de stad. De hele route is te zien op www.passionommen.nl. Het startpunt is de parkeerplaats bij “Het Baken”. Daar beginnen we om 20.30 uur met een inleiding. Onderweg worden enkele werken getoond van de Ommer’ kunstenaars Azat Malikov en Gea Slotman.

Azat geeft aan dat het altijd mooi is om mee te doen met activiteiten waar mensen met een gezamenlijk doel bezig zijn. “Door een kunstenaars oog ziet men emotie en indrukken op doek ontstaan. Vooral dit thema (de lijdensweg van Jezus – red.) kent zowel leed als vreugde en is interessant om weer te geven. Tijdens een dergelijke tocht is het mogelijk dat dit iets bij de toeschouwers losmaakt en het gaat mij er natuurlijk om hoe men een werk beleeft.”

Gea zegt: “De organisatie van Passion Ommen heeft mij gevraagd wat te schilderen voor de stille tocht. Tijdens deze tocht wordt er een groot kruis meegedragen door het centrum van Ommen naar de Voormars. De schilderijen kom je langs die route tegen. Ik wil iets doen met de emoties van Maria, als ze zwanger wordt van haar zoon Jezus. Wat gaat er in haar om? Kunnen de wandelaars zich met haar identificeren? ‘Door je eigen ziel zal een zwaard gaan,’ zegt de engel tegen Maria, als hij de geboorte van Jezus aankondigt. Wat doet het lijden en sterven van Jezus met haar? Ook wil ik iets schilderen over de pijn, de opoffering, het lijden van Jezus. Ik wil dat graag persoonlijk maken. Jezus deed het voor jou.”

Opgeven voor de processie kan online via www.passionommen.nl/aanmelden-processie. Wil jij/wilt u meelopen en/of dragen? Wacht niet te lang, want voor de veiligheid kan de groep niet te groot worden.

Bron: Albert Holtvluwer – 30 januari 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image