микрозаймы

31 januari 2007

Medische tentoonstelling Streekmuseum ludiek geopend

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.489 keer gelezen.

Oud Ommer doktoren hebben woensdag 31 januari 2007 de medische tentoonstelling geopend in het Streekmuseum Ommen. ‘Ziekenzorg anno 1900-1950’ is het thema van deze tijdelijke tentoonstelling.

De eerste röntgenbuis uit Nederland, daterend uit 1912, is te zien en ook allerlei medische apparaten en attributen uit die tijd en er is informatie over de inrichting van de gezondheidszorg. Zo had Ommen rond 1900 maar één arts. Deze had een lokaaltje tegenover de Hervormde Kerk een ziekenzaaltje ingericht.

070131_expo2.jpg
De Ommer huisartsen stellen diagnose voor hun onverwachte patient

De officiële opening van de thematentoonstelling gebeurde op ludieke wijze door de oud Ommer huisartsen J.M.Pel (1926), S.B.Drijber (1929) en R.J.H.Draaijers (1936). Zij verleenden medische hulp bij museumvoorzitter Ted Aarents, die juist voor de opening ‘ongesteld’ was geworden, kortstondig zo bleek. Een aderlating waar het bloed opgevangen wordt met een uniek 17e eeuwse bord die in de expositie te zien is, bleef gelukkig voor de patient achterwege. Wel kon dankzij diverse medische apparatuur uit de expo een diagnose gesteld worden. Daarover zal de museumvoorzitter nog later geconsulteerd worden….

Ted Aarents benadrukte in zijn toespraak de wens om samen met de Historische Kring te komen tot uitbreiding van het museum. Samen onder één dak om het cultureel erfgoed te kunnen beheren. ‘Een bijzonder museum, een bijzondere expositie. Graag waren wij iets minder bescheiden geweest en hadden de expositie over twee zalen verdeeld met nog meer interessante voorwerpen. Maar ruimtelijk zijn we beperkt. Vandaar deze opzet’ aldus Aarents.

Dokter Drijber: Heeft u vaker klachten?
Dokter Drijber: Heeft u vaker klachten?

Als ik hier druk, doet het me daar zeer
Als ik hier druk, doet het me daar zeer

Overal is wel een middeltje voor
Overal is wel een middeltje voor

tekst en foto’s: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl


Naschrift Webredactie OudOmmen.nl, zie ook:

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image