7 september 2009

Markant Ommenaar Hans Visscher genoot op veel fronten bekendheid

Categorie: Bekende personen.    5.037 keer gelezen.

OMMEN – Op 79-jarige leeftijd is zaterdag Hans Visscher overleden. Als markant Ommenaar genoot Visscher op veel fronten bekendheid. Als jongen kwam hij als schoenlapper in de schoenmakerij van zijn vader van Albert Visscher, beter bekend als Appie schoensmeer.

1983_ Stadsomroper Hans Visscherbwr.jpgFoto: HKO
Hans Visscher in actie als stadsomroeper in 1983

Eerst in de Bouwstraat/hoek Karnemelkstraat, later Kerkstraat en Friesendorpstraat. Daarnaast deed Visscher nog tal van klusjes. Bij voetbalvereniging OVC’21 was hij jarenlang terreinknecht en scheidsrechter en werd voor zijn inzet in 1983 tot lid van verdienste benoemd. Visscher introduceerde het fenomeen schoolvoetbal, dat begon op een weilandje in Varsen. Hij stelde bij de lagere scholen zelf teams op. Nog steeds wordt het schoolvoetbaltournooi gehouden dat al jaren zijn naam draagt maar in 1959 werd overgenomen door OVC’21.

De ongetrouwde Johannes Willem (Hans) Visscher was ook jarenlang klokkenluider en stadsomroeper in Ommen, baantjes die hij van zijn vader had overgenomen. Nadat de klokken een automatisch luidsysteem kregen was Visscher klokkenluider af. Als stadsomroeper was Visscher actief in de zestiger en zeventiger jaren als er vleesverkopen waren van de noodslachting aan het Molenpad.

Visscher ging dan met de bel Ommen door met de roepende boodschap “Heden verkoop van vlees over de vrijbank”. Bij speciale gelegenheden was Visscher nooit te beroerd om voor te gaan dragen of speeches te houden. Ook heeft Visscher jarenlang diverse kranten bezorgd. De kranten kwamen vroeger met de trein op het station. Als er eens geen trein kwam met kranten ging Visscher toch de abonnees langs met de mededeling: “Vandaag geen krant”.

Stadsklokkenluider Hans Visscherbwr.jpgFoto: HKO
Hans Visscher rechts met zijn assistenten Gait Wunnink en Mans Kothuis in het klokkenhuis van de Hervormde kerk in Ommen

Bron: Harry Woertink – 7 september 2009

2 Reacties »

• • •

2 reacties »